Politické strany se na facebooku rozkoukávají

neděle, 22. ledna 2012, 01:03 Internet & Mobil MediaGuru

České politické strany si pomalu osvojují komunikaci na nejrozšířenější sociální síti, ukazuje výzkum věnovaný tomuto tématu.

České politické strany začaly částečně využívat možností sociální sítě facebook pro komunikaci se svými voliči. Vyplývá to z výzkumu zaměřeného na chování českých politických stran na facebooku, který v rámci své závěrečné práce na Masarykově univerzitě v Brně zpracoval Jan Perla (Ogilvy Interactive). Výzkum byl veřejnosti představen v rámci sobotní konference New Media Inspiration 2012.

Výzkum sledoval v kvantitativní i kvalitativní rovině, jak se vyvíjel počet fanoušků, interakcí a vnímání politických stran uživateli facebooku před volbami v roce 2010 a poté v období po volbách v roce 2011. Zajímal se o to, zda politické strany pracují s facebookem i v období po volbách a nevyužívají ho jen jako součást předvolební kampaně.

Ukázalo se, že ve srovnání s obdobím před volbami se v roce 2011 zvýšil nejvíce počet fanoušků ČSSD (+253 procent) na 2327, i když celkový počet fanoušků jedné z největších českých politických stran je v celkovém souhrnu nízký. Růst fanoušků na facebooku si po volbách připsaly i další politické strany, přičemž jejich nejvyšší počet měla TOP 09 (47 tisíc). Naopak úbytkem počtu fanoušků byly postiženy Věci veřejné. Jedinou stranou, která na facebooku nemá svůj profil, je KSČM.

Také z pohledu aktivity stran na facebooku a počtu příspěvků po volbách nejvíce narostla ČSSD (242 příspěvků za měsíc). Na druhou stranu doba, ve které ČSSD příspěvky na facebook vkládá (pozdě v noci, brzy ráno), nemotivovala uživatele ke komentářům a sdílení. Téměř neaktivní byla z tohoto pohledu ODS se čtyřmi příspěvky měsíčně. KDU-ČSL, TOP 09 a Věci veřejné komunikovaly na podobné úrovni (cca 20 příspěvků měsíčně).

České politické strany ale s facebookem příliš sofistikovaně nepracují. „Většinou zde umísťují odkazy na vlastní stránky. Místo toho, aby informace sdělovaly přímo na facebooku, snaží se zvyšovat návštěvnost svých vlastních webových stránek,“ zmínil Jan Perla.

Pokud jde o pozitivitu nebo negativitu komentářů od uživatelů, byl po volbách zaznamenán nárůst negativních příspěvků u stran vládní trojkoalice, naopak nevládním stranám přibyly pozitivní reakce.

„ČSSD získala po volbách nové fanoušky a začala posilovat komunikaci na facebooku, aby oslovila mladší publikum. Negativní vývoj se dotkl Věcí veřejných, kterým klesl počet fanoušků a také se negativně změnila skladba komentářů od uživatelů na jejich profilu. ODS příliš facebook nevyužívá, Strana zelených a TOP 09 mají převahu pozitivních komentářů,“ shrnul výsledky výzkumu Jan Perla.

-mav-