Nova finišuje s řešením šíření na Slovensku

úterý, 31. března 2015, 11:38 TV MediaGuru

Nova připravuje návrh, který by měl vyřešit problematické šíření kanálu na Slovensku.

Slovenské televize trápí šíření českých televizních stanic na slovenském území, ubírají jim tržní podíl a nepodléhají regulaci slovenské rady pro vysílání. S šířením českých televizních stanic ale nesouhlasí ani tuzemští vysílatelé, kteří k takovému šíření nedali souhlas.

Televizní skupina Nova proto dokončuje návrh řešení, kterým by tomuto šíření zamezila. „Řešení máme téměř připravené, máme souhlas nejvyššího vedení,“ řekl MediaGuru.cz šéf internetových médií CET 21 Petr Horák, který má projekt na starosti. Jeho konkrétní podobu kvůli probíhajícím jednáním zatím neodhalil, mohlo by se ale tak stát už v blízké době.

České televize mají na slovenském trhu významný podíl ve výši 11 % a tvoří čtvrtou nejsilnější skupinu vedle skupin Markíza, Joj a RTVS. Proto je jejich šíření na Slovensku z pohledu zástupců slovenských televizí problémem. „Slovenské televize nejsou jediné na tomto trhu. Trh by mohl být větší, kdyby tu nebyly např. nelegálně šířené české stanice, nebo stanice, které nám kanibalizují diváka. Zasahuje nám to do byznys modelu a bere nám ratingy,“ posteskl si na konferenci Living on the Edge v minulém týdnu generální ředitel TV Joj Marcel Grega.

Také podle generálního ředitele RTVS Václava Miky je šíření českých televizí na Slovensku velkým problémem. „Všechny stanice jsou součástí trhu, ale na tom trhu mají jiná pravidla. Slovenské televize podléhají regulaci, která se ale přeshraničních televizí netýká. Všem televizím se děje to, že dochází k porušení jejich práv,“ poukázal.

Šíření na Slovensku se ale nelíbí ani českým televizím, které tímto přicházejí o peníze. „Mimo území České republiky jsme nikomu neposkytli souhlas k šíření free-to-air kanálů. Šíření našich stanic bez našeho souhlasu je protizákonné vůči nám i vůči zahraničním poskytovatelům licencí, jejichž obsah vysíláme,“ zdůvodnila mluvčí Novy Anna Suchá.

Stejný postoj zastává i Prima. „Pokud někdo šíří kanály Primy na Slovensku, činí tak bez našeho souhlasu,“ uvedl za spoluvlastníka Primy, společnost MTG, Pavel Krbec.

Přestože slovenský regulátor, Rada pro vysílání a retransmisi, udělila před měsícem v souvislosti s šířením českých televizí na Slovensku pokutu společnosti UPC Broadband Slovakia kvůli tomu, že české TV stanice šířila bez povolení původních vysílatelů, dlouhodobě to situaci nevyřeší.

-mav-