NFNZ zveřejnil regionální média, která letos obdrží peníze na rozvoj

pondělí, 6. května 2024, 11:05 Aktuality, Tisk MediaGuru

Mezi podpořenými regionálními mediálními projekty pro letošní rok jsou například Okraj.cz, Naše Broumovsko, Nášliberec.cz nebo plzeňský Apel-plzen.cz.

Zástupci projektů, které získají grant od NFNZ, zdroj: NFNZ

Zástupci projektů, které získají grant od NFNZ, zdroj: NFNZ

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) oznámil na konferenci Novinářské fórum regionální projekty, které podpoří v rámci nového programu na rozvoj lokálních médií. Mezi vybrané projekty putuje v souhrnu částka ve výši 600 tisíc Kč, mají být určeny na zpracování zásadních lokálních témat nebo na rozvoj těchto médií. Program je připraven ve spolupráci se Syndikátem novinářů ČR a Nadací OSF. Do grantové výzvy se celkem přihlásilo 37 projektů, finanční podporu získá šest z nich na základě výběru odborné komise pod vedením Lenky Waschkové Císařové. Podle výkonného ředitele NFNZ Davida Klimeše byly i další přihlášené projekty velmi kvalitní. NFNZ už dříve uvedlo, že podporu pro lokální média chce opakovat i  v dalších letech a částku zamýšlí navyšovat.

Podpořené regionální mediální projekty

Projekt Téma či oblast, na co budou příspěvky využity finanční podpora (Kč)
Naše Broumovsko Adresa Periferie. Jak ovlivňuje kvalita života na Broumovsku pohyb obyvatel 125 000
JKS Média (Okraj.cz) Vzdělávání Romů v Moravsko-slezském kraji 125 000
Ohlasy Rozvoj webu Ohlasy.info.cz 50 000
Jihočeské týdeníky Nová podoba a technologický rozvoj webového portálu Jižní Čechy Teď 100 000
Revue Sever (Nasliberec.cz) Investigativní žurnalistika na severu 100 000
Apel-plzen.cz Novodobé otroctví? Kam zmizeli uprchlíci z nouzového ubytování v Plzeňském kraji a jak se žije cizincům, kteří sem přišli za prací 100 000

Zdroj: NFNZ

Z celkové podpory 600 tis. Kč NFNZ poskytl 500 tis. Kč, 50 tis. Kč SNČR a 50 tis. Kč Nadace OSF. Jeden projekt mohl získat až 150 tis. Kč.

„O potřebnosti podpory lokální žurnalistiky jsem ani na chvíli nepochyboval, ale že se přihlásí hned v prvním ročníku 37 projektů, to jsem nečekal. Mnohé byly na vysoké úrovni, ať už redakce žádaly o tematický grant či o posílení infrastruktury. Věřím, že příští rok se přihlásí ještě více redakcí a také že se nám podaří najít další partnery, aby se zvýšila i udělená částka. Lokální žurnalistika to potřebuje," říká výkonný ředitel NFNZ David Klimeš.

„Tolik přihlášených lokálních médií do grantové výzvy mi připadá jako optimistický výhled, možná pro někoho trochu paradoxně. Já ale nevidím jen média, která potřebují podporu. Já vidím lidi v lokálních médiích, kteří jsou aktivní, přicházejí s novými nápady a projekty. Kteří v náročné novinářské práci na lokální úrovni vidí smysl. A to je pro „zazeleňování“ zpravodajských pouští v lokalitách klíčové,“ doplňuje expertka na téma lokální žurnalistiky z FSS MUNI Lenka Waschková Císařová, která se ujala vedení grantové komise.

-mav-

NFNZ se chystá letos rozdat téměř 7,5 mil. korun

pátek 9. února 2024