Čerpací stanice rozvíjejí své privátní značky

úterý, 16. června 2020, 16:45 Marketing, Retail MediaGuru

Počet produktů uváděných pod privátní značkou na českých čerpacích stanicích rok od roku stoupá. Přibývají i v segmentu zdravých potravin.

Jednou z privátních značek na čerpacích stanicích je Stop Cafe od Benziny, zdroj: Benzina

Jednou z privátních značek na čerpacích stanicích je Stop Cafe od Benziny, zdroj: Benzina

Nejen obchodní řetězce, ale i čerpací sítě propadly kouzlu privátních značek. Počet položek uváděných pod vlastním brandem u hráčů na českém trhu každoročně stoupá a zajímavou kategorií se stávají zdravé potraviny a nápoje. Do sortimentu tak vedle energetických nápojů, ledových káv a cukrovinek přibývají i ovocná smoothie, směsi ořechů a suchých plodů nebo vitamínové vody.

Podle maloobchodního auditu výzkumné agentury Nielsen drží privátní značky na čerpacích stanicích v období 12 uplynulých měsíců podíl ve výši 1,5 %. Za poslední tři roky se přitom zvýšil z původního 0,9 %. „Až 90 % tržeb čerpacích stanic – mimo pohonných hmot – obstarává 20 kategorií, z nichž 16 obsahuje nějakou privátní značku. Největší tržby zaznamenávají privátní značky v energetických nápojích – jejich podíl zde rostl v posledních letech postupně z 3,5 % na 4,7 %. Druhou kategorií v tržbách jsou ledové kávy, kde podíl ,privátek´ rostl ze 4,1 % až na 9,1 %. Silné jsou vlastní značky také v oplatkách a trubičkách (6,2 %), slaných oříškách (6,7 %) či v ostatním slaném pečivu (3,8 %). Poslední kategorií, ve které se privátní značky přehouply přes 3 %, jsou instantní kávové směsi, jejichž tržby jsou však stonásobně menší než tržby privátních ,energeťáků´,“ vysvětluje Jan Daněk, konzultant společnosti Nielsen.

Produkty pod privátní značkou přibývají i o desítky procent

Rozvoji privátních značek se v posledních letech věnuje i nejrozsáhlejší lokální síť Benzina, jež na českém trhu provozuje 416 čerpacích stanic. V segmentu potravin, nápojů a rychlého občerstvení využívá značek Benzina, Stop Cafe a Verva, dále nabízí i v nepalivovém segmentu kapaliny do ostřikovačů pod značkou Benzina a motorové oleje Platinum. „V sortimentu našich privátních značek sledujeme dlouhodobý nárůst poptávky, čemuž přizpůsobujeme nabídku. Portfolio těchto produktů tak každoročně navyšujeme o desítky procent,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru specialista komunikace Benziny Michal Procházka.

Pod vlastními značkami se Benzina soustředí na nejprodávanější kategorie produktů, u potravin se tak jedná o balené vody, energetické nápoje, ledová káva a snacky. Nedávno také uvedla například hořické trubičky pod značkou Stop Cafe nebo zmrzlinu s příchutí manga a maracuji. „V letošním roce plánujeme počet produktů pod privátními značkami zdvojnásobit a s rozšiřováním sortimentu počítáme také do budoucna,“ dodává Michal Procházka.

Podobný vývoj je vidět i u dalších sítí. Například MOL, jež má v tuzemsku 304 čerpacích stanic, rozvíjí vlastní značky Fresh Corner, Alycol, Evox a  MOL Lubs. „V současné době se věnujeme zejména vlastní značce Fresh Corner a rozvoje kávy a gastro produktů pod tímto brandem. Vlastní značky máme také v segmentu vod do ostřikovačů a olejů a maziv,“ říká Ivo Velíšek, Retail Shop Sales Manager společnosti.

OMV, provozující v České republice 140 čerpacích stanic, buduje kromě značky motorových olejů, kapaliny do ostřikovačů a další potřeb pro motoristy OMV také vlastní značku Viva, která zahrnuje nejen obchody s kavárnou, vinotékou a dalšími službami, ale i čerstvě mletou fairtrade kávu či sendviče navržené ve spolupráci se šéfkuchařem Emanuelem Ridim. „Sortiment průběžně rozšiřujeme o vybrané produkty, které vybočují z běžné nabídky v shopu a každý z nich je jedinečný. Značka Viva tím zdůrazňuje prémiové postavení čerpacích stanic OMV na trhu,“ popisuje Michal Janda, marketingový manažer OMV Česká republika.

Privátní značky jsou příležitostí pro zdravý segment

Znatelný je rovněž zájem čerpacích stanic o zdravé potraviny, což je vyvoláno sílící poptávkou ze strany zákazníků. V nabídce tak přibývají zdravé tyčinky, oříšky nebo nápoje. Právě privátní značky jim umožňují přicházet i s vlastními novinkami. Benzina kupříkladu nedávno přidala do nabídky ovocná smoothie, MOL koncept sypaných ořechů a sušených plodů a OMV zase čtyři čistě přírodní veganské nápoje, které zahrnují dvě vitamínové vody a dva ledové čaje, vše bez přidaného cukru, sladidel, umělých aromat, konzervačních látek a barviv. „Do nápoje Reload s příchutí borůvka-açai je navíc dodán koenzym Q10 a vitamínovou vodu Drive s chutí limetka-pomelo doplňují zelená kávová zrna. Čaje matcha a šípkový se vyrábí pomocí infuzního procesu, při němž se do čaje extrahují cenné, vysoce kvalitní látky. Při této tradiční metodě se používají pouze skutečné byliny bez přidání čajových extraktů,“ přibližuje inovace Michal Janda.

Podíl privátních značek v poslední době na českém trhu roste obecně. Nyní tvoří 23% podíl, přičemž je vidět, že za posledních 10 let jejich postavení posílilo. Zatímco na klasickém maloobchodním trhu vzrostl podíl na prodejích z 15,5 % na 22,8 %, v diskontech se podílí na prodejích 44 %. V celoevropském srovnání však patří Česká republika k zemím s nižším podílem privátních značek – kupříkladu ve Švýcarsku tvoří 49,6 %.

Privátní značky jsou v Evropě na vzestupu

sobota 13. června 2020

-stk-