E-Business Forum: Pandemie přinesla růst připraveným na krizi

čtvrtek, 27. května 2021, 07:25 Retail MediaGuru

Pandemie akcelerovala růst e-commerce. Situaci však mohli zvládnout jen hráči, kteří byli připraveni.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Pandemie koronaviru ovlivňuje naše životy déle než rok. Za tu dobu se mnohé změnilo, mimo jiné i růst e-commerce. Uzavřené kamenné obchody přivedly lidi do online prostředí a mnozí z nich tam zůstanou i po rozvolnění. Jak ale zaznělo na konferenci E-Business Forum, i v tomto případě platilo, že štěstí přeje připraveným. 

Spotřebitelské chování odpovídalo vývoji pandemie 

Během pandemie se několikrát opatření rozvolnila a opět přitvrdila. Právě uzavření kamenných obchodů odpovídala i poptávka po online nákupech. Jak ve své prezentaci ukázal Tomáš Braverman, CEO Heureka Group, bylo vidět, že zájem se přeléval i podle dostupnosti zboží a také sezóny. 

V kategorii Dům a zahrada se za první vlny kupovala velká balení dezinfekce Savo, během druhé a třetí vlny lidé dbali i na vůni a kvalitu. Během jara vzrostl zájem o zahradní techniku i grily. V kategorii Elektronika hrály kvůli přesunu na home office a distanční výuce prim notebooky. V kategorii Filmy, knihy a hry se na jaře loňského roku četly zejména knihy o zdraví a seberozvoji, od podzimu se však preference přesunuly na beletrii. „Hit letošní zimy byla kniha Wima Hofa o otužování,“ přiblížil Braverman. 

Během pandemie postupně rostl zájem i o nákup módy a také erotických pomůcek. „Zde se významně více nakupovaly i dezinfekční gely,“ dodal Braverman. V kategorii Sport se loni nejvíce prodávaly činky a rotopedy, v zimě běžky a skialpy, na jaře jízdní kola a elektrokola. 

Češi také pozměnili své platební zvyklosti. Zatímco před vypuknutím pandemie preferovali nákupy na dobírku, nyní převažuje platba kartou. 

Vývoj preference platebních metod během pandemie, zdroj: Heureka Group

Vývoj preference platebních metod během pandemie, zdroj: Heureka Group

V regionálním srovnání devíti zemí, ve kterých Heureka působí, se český a slovenský e-commerce trh vyvíjely nejrychleji, a to zejména kvůli tomu, že v jiných zemích byly mnohem déle otevřeny kamenné obchody

Vývoj e-commerce na devíti trzích Evropy, zdroj: Heureka Group

Vývoj e-commerce na devíti trzích Evropy, zdroj: Heureka Group

Na krize se snažíme připravit i se z ní poučit

Pro největšího online hráče na trhu, e-shop Alza.cz, byla pandemií krizí, jíž bylo třeba se postavit. „Abychom krizové situace dokázali zvládat, je dobré být připraven spíše než rizika podceňovat,“ uvedl místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk. I z tohoto důvodu se jeho firma věnuje pravidelně analýzám rizik, přípravě krizových scénářů i jejich nácviku.

„Cílem není dostat firmu do bezpečnostní paralýzy. Je nutné umět přijmout přiměřené riziko, do kterého firma půjde, protože to ji dodá dynamiku i rychlost v rozhodování. Důležité je přitom mít určitou míru představivosti,“ popsal Havryluk s tím, že i z tohoto důvodu Alza vytváří různé krizové scénáře, přičemž vždy promýšlí i to, kdo a kdy je bude číst. Součástí je rovněž zpětná vazba, jež pomáhat přípravu na budoucí potenciální krizi vylepšovat.

Z preventivních důvodů zakomponovala Alza některé prvky do svého každodenního fungování – její zaměstnanci si musí pravidelně zálohovat svá data, na pátek není nikdy naplánováno uvedení nových funkcionalit, protože by se možné chyby o víkendu jen špatně opravovaly, a před posláním e-mailu na všechny zaměstnance si vedení posílá zprávu jen mezi sebou, aby odstranilo případné nedostatky.

Při samotné krizi je podle Havryluka zásadní si dát čas na rozmyšlenou a až poté přijít se strategickým rozhodnutím. „Mně pomáhá si řešení sepsat a nakreslit. Je to lepší než situaci vyřešit z hlavy,“ prozradil. Pro komunikaci je také nutné poskytovat zaměstnancům alespoň nějaké konkrétní informace a mít připravené záložní komunikační kanály. „A je normální, že v krizích máte strach,“ dodal Havryluk.

Digitalizaci bylo třeba nepodcenit i před pandemií

Vstupovat do pandemií s již zavedeným e-shopem se vyplatilo společnosti Siko koupelny & kuchyně, jež je v koupelnách na českém trhu jedničkou a v kuchyních dvojkou. V Česku i na Slovensku v současnosti provozuje 50 prodejen a její obrat by se letos měl přiblížit pěti miliardám korun.

S digitalizací začal původně kamenný prodejce přes šesti lety a investoval do ní 100 milionů korun. Jen během pandemií prodeje přes e-shop vzrostly o 300 % a v prvním čtvrtletí letošního roku tvořil jeho podíl na celkových tržbách 54 %. „Pro úspěch nestačí jen změna nástroje, musí se změnit celé nastavení mysli,“ vysvětlil CEO firmy Tomáš Vala s tím, že kvůli tomu byl tým doplněn o e-commerce odborníky a zároveň sjednocen postup při obsluze zákazníka offline i online cestou. Cílem bylo vybudovat plnohodnotný omnichannel model, v němž může zákazník pohodlně přecházet z online prostředí do offline a stále řešit jednu a tu samou objednávku.

Jak se vyvíjel podíl e-commerce na celkových tržbách společnosti Siko koupelny & kuchyně, zdroj: Siko

Jak se vyvíjel podíl e-commerce na celkových tržbách společnosti Siko koupelny & kuchyně, zdroj: Siko

S e-shopem chce Siko koupelny & kuchyně expandovat také do zahraničí. V nejbližší době tak vstoupí do Maďarska, další trhy jsou v plánu.

K lepším výsledkům pomůže zlepšením transakční ekonomiky

Boom internetového nakupování, který nastal během pandemie, pomohl i skupině Mall Group, jež se loni poprvé dostala do černých čísel. Za uplynulý obchodní rok se jí podařilo vygenerovat obrat ve výši 20,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 26 %. Podle jejího CEO Jana Hanuše se však na ozdravení finanční situace podílelo především zlepšení transakční ekonomiky a transformace Mallu v online tržiště.

Skupina Mall je nyní schopna rozklíčovat u každého z nabízených produktů všechny flexibilní náklady. „Díky tomu jsme mohli vyčistit náš obchodní model a zbavit se všeho, co vedlo k jeho degradaci, například příliš časté nabídky dopravy zdarma,“ přiblížil Jan Hanuš s tím, že revizí prošel sortiment a promoce.

Důležitou roli v rámci překlopení Mall Group do zisku hrál přerod Mallu v marketplace. Skrze něj prodává nyní přes 2000 partnerských obchodníků, díky nimž nabídka produktů na e-shopu překonala hranici dvou milionů položek. „Nemůžeme být specialisté na všechno. Specializované segmenty tak rádi ponecháme našim partnerům," dodal Hanuš. Obchodníci zároveň mají možnost prodávat přes Mall, který je přítomen už na devíti trzích Evropy, i v zahraničí. Aktuálně je největší růst evidován ve Slovinsku.

Do budoucna se chce Mall zaměřit na uživatelskou přívětivost celého nákupního procesu i komunikaci svých hodnot dovnitř firmy i navenek. Mezi ně patří odvaha, vítězné nastavení mysli či týmovost. K tomu má e-shopu dopomoci komunikační koncept se sloním maskotem Malvinem, který byl poprvé uveden před loňskou vánoční sezónou. 

Skupina Mall Group se poprvé dostala do černých čísel

úterý 25. května 2021

-stk-