Canal+ utlumuje videotéku FilmBox+, zrušil předplatné

čtvrtek, 25. dubna 2024, 07:00 TV Lukáš Polák

Francouzská mediální skupina Canal+ postupně utlumuje videotéku FilmBox+. Jde o logický krok, který přišel s loňským převzetím firmy SPI International.

Scéna ze sci-fi snímku Ghost in the Shell. Foto: CinemArt CZ

Scéna ze sci-fi snímku Ghost in the Shell. Foto: CinemArt CZ

„VOD službu FilmBox+ už samostatně (jako stand alone produkt) nabízet nebudeme a bude ji možné využívat pouze přes operátory. Ke změně dochází právě v těchto dnech,“ potvrdil pro MediaGuru.cz jednatel společnosti Eviso Czech Republic Pavel Švanda. Operátor Skylink například počítá s ukončením provozu videotéky v průběhu roku a její obsah se následně překlopí do online platforem Skylink Live TV a Canal+. Detaily plánuje oznámit operátor později.

„FilmBox+ aktuálně přechází z původní technické infrastruktury SPI na infrastrukturu Canal+,“ potvrdil člen představenstva M7 Group Jaromír Glisník s tím, že zákazníci se dočkají i dalších změn, o kterých však společnost bude informovat média ve chvíli, kdy budou aktuální. Postupné utlumování videotéky FilmBox+, známé do začátku roku 2021 jako FilmBox Live, souvisí s převzetím společnosti SPI International, které Canal+  dokončil v dubnu 2023.

V roce 2014 přišel FilmBox Live

Online videotéka společnosti SPI International odstartovala v roce 2014 pod tehdejším názvem FilmBox Live. Jako pravděpodobně první operátor ji v tu dobu začala nabízet svým zákazníkům satelitní služba Digi TV, o rok později pak přišla dohoda s tehdejší RIO Media a následně i freeSATem (tehdejší UPC DTH). Zájemci mohli videotéku získat buďto s balíčkem FimBox, nebo samostatně za 98 korun měsíčně. To je ostatně cena, kterou je možné dohledat na webu FilmBox.com i v současné době, přičemž zde je však o korunu vyšší.

Videotéka ale v Česku příliš velkou díru do světa neudělala. Na diskusních platformách se často setkávala s posměšky v duchu, že jde o knihovnu zejména béčkové a céčkové produkce, která je občas proložena atraktivnějšími tituly. SPI International později do služby investovala, nicméně nebyla vážnou konkurencí pro služby typu Netflix nebo HBO Go (předchůdce HBO Max). V nabídce byly k dispozici i streamované kanály, například FilmBox je ale i v nástupnické službě FilmBox+ k dispozici pouze v SD formátu.

FilmBox+ revoluci nepřinesl

18. února 2021 přišla na trh placené televize služba FilmBox+, nástupce tehdejší FilmBox Live. Heslo videotéky „Home of good movies“ (Domov dobrých filmů, pozn. red.) sliboval mnohé. „Přináší pečlivě vybraný obsah na vyžádání (on-demand) hollywoodskými trháky se světoznámými hvězdami počínaje a artovou tvorbou konče, stejně jako další tematickou zábavu. Služba také nabízí živé kanály vysílající 24 hodin denně po 7 dní v týdnu,“ představovala videotéku tisková zpráva, která mj. slibovala i uvedení tzv. Smart Collection Channels s pečlivě sestaveným obsahem editory FilmBoxu, kterých se však reálně čeští ani slovenští předplatitelé nedočkali.

Canal+ to vzal za správný konec

Insideři, kteří dění na poli placené televize sledují delší dobu, museli očekávat neodvratné. Ve chvíli, kdy došlo v dubnu loňského roku k definitivnímu převzetí společnosti SPI International a ta byla definitivně zahrnuta do struktur M7 Group, která je součástí Canal+, nemohlo nastat nic jiného, než je právě integrace obsahu do online služeb významného francouzského globálního hráče. Canal+ se dostal v průběhu posledních let k obrovskému množství video obsahu a nedává žádný smysl tříštit pozornost zákazníků mezi celou řadu služeb.

Představme si celou situaci ideálně na modelu operátora Skylink. Jeho klienti mají k dispozici vlastní online videotéku Skylink Live TV, díky níž jsou k dispozici i originální tituly Canal+, ale také knihovna akvizičních pořadů, ať už se jedná o filmy nebo seriály, mj. i z produkce České televize. Velkým obohacením pak bylo letošní uvedení knihovny Apple TV+, která kromě vlastní kategorie láká v knihovnách Canal+ i tituly napříč úvodní obrazovkou. Canal+ je pak  i samostatně dostupným VOD produktem za předplatné, případně v ořezané podobě i nabídkách operátorů (Magenta TV). Do celé této strategie tak služba FilmBox+ obtížně zapadá.