Penta má na Slovensku údajně zájem o Nový Čas

pátek, 21. července 2017, 10:20 Slovensko MediaGuru

Spekuluje se o možném rozšíření portfolia skupiny Penta o deník Nový Čas.

Investiční skupina Penta, která v roce 2014 vstoupila na slovenský mediální trh, má údajně zájem o rozšíření svého mediálního portfolia. V hledáčku skupiny má být podle našich informací nejprodávanější slovenský deník Nový Čas. Ten vydává společnost Ringier Axel Springer Slovakia.

Obě společnosti odmítly spekulaci jakkoli komentovat. "Tak, jako i v minulosti, jde o nepodložené spekulace, ke kterým se proto nebudeme vyjadřovat," reagoval mluvčí Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský. Stejný postoj zaujala i skupina Penta. "Podobný typ informací nikdy nekomentujeme," uvedl mluvčí Gabriel Tóth.

Pokud by přesto k obchodu došlo, Penta by na slovenském trhu zkonsolidovala segment bulvárních deníků. V současnosti je přes společnost News and Media Holding vydavatelem deníku Plus 1 deň. Pod News and Media Holding dále patří řada časopisů. Penta je i menšinovým vlastníkem slovenského deníku Sme.

Deník Nový Čas zaujímá na Slovensku podobnou pozici jako deník Blesk na českém trhu. Do roku 2013 také patřily do jedné vydavatelské skupiny, na konci roku 2013 se však Ringier Axel Springer rozhodl opustit český trh. Slovenské portfolio si ale ponechal.

Tištěné a prodané náklady celostátních deníků, květen 2017

Zdroj: ABC SK
Zdroj: ABC SR

Poznámka: V auditu ABC SR se neobjevuje deník Pravda (vydavatelství Perex). Podle údajů, které zveřejňuje na svém webu, představoval v květnu jeho tištěný náklad 54 tisíc kusů a prodaný náklad 36 tisíc kusů.

-mav-