Buzz okolo buzz marketingu

čtvrtek, 01. ledna 1970, 01:00 Marketing MediaGuru

Stalo se dnes trošku zvykem, že se každý chce svézt s termínem buzz marketing, který je nyní v kurzu.

Co je tedy vlastně Buzz Marketing?

Buzz marketing je komerční "šeptanda" či "drbárna" a rozhodně není spojena pouze s digitálními médii. Pouze slovíčko "marketing" z ní dělá komerční záležitost narozdíl od agentury Jedna-Pani-Povidala (JPP).

Čím je tak zajímavý?

Buzz marketing je přeceňovaný, co se "zaručeného výsledku týče". Buzz funguje pouze s "prožitkem", který mu dodáte. Stejně jako Agentura JPP bude fungovat, pokud se sousedka ukáže polonahá na balkóně, fungovat nebude, pokud jí bude 5 let. Tedy buzz je spojen přímo se zážitkem, který zprostředkovává. Je-li zážitek nezajímavý, buzz prostě nebude. Zajímavé je však jeho šíření, neboť každé sdělení získá svůj vlastní život. Šíření je podmíněno mnoha elementy, a není tedy pravda, že například sociální síť je všeobjímající a všemocná. Co je zajímavé pro jednoho, nemusí být zajímavé pro druhého... Je tedy nutno hodně cílit a využívat při šíření těch správných kanálů a metod. A divili byste se (pokud je Buzz předáván jinou než přesně zaznamenanou formou), jak nakonec může skončit – nemáme snad všichni kamaráda, který provozoval sex v letadle?

Proč jej použít?

Především pro ovlivnění veřejného mínění. Každý Buzz svým způsobem více či méně vědomě manipuluje veřejné (potažmo individuální) mínění, upravuje informační hodnotu zažitého faktu či nastoluje fakt nový. V tom je největší síla Buzz marketingu, a proto jej také všichni marketéři vzývají, jako by to byla všeobjímající mantra.

Komerční Buzz

Tady je jádro pudla, většina sdělení která jsou buzz, jsou nekomerčního charakteru, především pak bulvárního, např.: "Kde se Paris Hilton sjela a co ukázala?", "S kým se líbala ta fuchtle odvedle?".

K předávání komerčního obsahu vedou dvě cesty:

a) tváří se jako nekomerční

b) od začátku je jasné, že se jedná o komerční sdělení

Ad a) Pokud chceme navodit zdání nekomerčního obsahu, je vhodné spojení se značkou mít jaksi mimochodem (avšak hrozí nebezpečí, že možná si jí uživatelé ani nevšimnou), stále však prožitek musí být zajímavý; Ad b) Pokud veřejně přiznáme značku, uživatelé bývají odtažití – v takovém okamžiku prožitek musí být extrémně zajímavý. Pamatujete si značku auta, které ufiklo zvědavé kočičce hlavičku střešním oknem? :)

Co dělá zajímavý prožitek?

Každý máme nastavenou laťku trošku jinak, ale mezi témata nejvábnější patří především:

- porušení etického kodexu (sex, násilí)

- bizarnost (nejlépe fyzická či psychická)

- humor (černý, sexuální, oborový...)

- přisně střežené tajemství (kult, spiknutí, světovláda, sexualní orientace pana/paní XY...)

Jaké jsou způsoby šíření?

Způsobů šíření nalezneme mnohé a žádný výčet rozhodně nebude taxatívní, takze snad postačí demonstrativní:

- per huba (WOM, JPP)

- per media (nejčastěji digitální)

- virální marketing (microsites; videa, fotky emailem / youtube)

- guerilla marketing (parazitování na jiném sdělení či obecně uznávaném faktu)

- ovlivňování diskusí na netu

- per person (spojeno přímo s osobou prezentátora)

Jak nastartovat Buzz?:

Pokud prodáváte háčky na ryby, těžko s nimi oslovíte vyznavače adrenalinových sportů – leda byste mu dali novou funkci...? Napadá Vás zajímavý prožitek? Pak máte zaděláno na super buzz! :)