Fenomén Second Life - vítejte v kybersvětě!

úterý, 11. prosince 2007, 07:21 Internet & Mobil MediaGuru

Second Life je 3D virtuální svět. Je obydlen více jak osmi miliony obyvately, kteří denně utratí více jak 30 mil. Kč! Second Life se poslední dobou rozmáha i v ČR - jsou nějaká marketingová využití?

Second Life není hra - nejsou zde naplánované úkoly, nesbírají se body, nepostupuje se do dalších levelů apod.. Second Life je kybersvět, ve kterém jeho obyvatelé žijí – komunikují spolu a potkávají nové přátelé, budují cokoli je napadne (domy, nábytek, oblečení apod.), poznávají nová místa, nakupují, vzdělávají se, chodí na přednášky, baví se v kavárnách a barech, tančí na diskotékách.

Jedná se o 3D sociální síť a marketingový kanál, který je řadou odborníků vnímán jako internet nové generace. Díky propojení Second Life s reálnou měnou se stává Second Life nezávislou a dynamicky rostoucí ekonomikou s obratem 1 miliardy českých korun měsíčně. Společnosti jako Dell, IBM, Vodafone, Philips, Mazda, Adidas a stovky dalších využívají Second Life pro budování image inovativní společnosti, pro komunikaci v rámci mezinárodních poboček či se svými zákazníky, pro testování nových výrobků a marketingových aktivit, pro realizaci elektronického vzdělávání a pro podporu prodeje svých reálných produktů.

Nejedná se o vizi šílených futuristů. Second life vznikl v roce 2003 a v tuto chvíli má 3,4 miliónů rezidentů a více jako 8 miliónů registrovaných uživatelů.   Proběhlo např. Second Life Expo 2007, Suzan Vega v Second Life koncertovala, lidé i firmy skupují pozemky a virtuální realita se zas o krok posunula z filmových pláten do "normální" společnosti.

 second life marketing reklama

Ekonomika a trh

Second Life má plně integrovanou ekonomiku navrženou tak, aby odměňovala zručnost, inovace nebo podstoupené riziko. Obyvatelé vytvářejí vlastní virtuální zboží a služby. Jelikož obyvatelům zůstávají práva k jejich výtvorům mohou je prodat v různých variantách pro různé účely. Obchod a podnikání se rozvíjí díky důvtipu, uměleckým schopnostem, podnikatelské bystrosti a dobrém jménu jejich vlastníků. Obyvatelé, kteří shromáždí velké množstí Linden Dolarů je mohou prodat obyvatelům, kteří o ně mají zájem ve směnárně LindeX (oficiální směnárně Linden Dolarů) nebo v přidružených směnárnách třetích stran. Realitní trh v Second Life nabízí obyvatelům příležitosti pro vytvoření vlastnických komunit a obchodních oblastí. Pro získání podrobností navštivte sekci ceny půdy a poplatky za užití.

Obchodní příležitosti

V Second Life je mnoho příležitostí jak vytvářet zisk, stejně tak jako v reálném životě. Je možné oteřít si noční klub, prodávat šperky, stát se realitním makléřem - volba je na vás. Tisíce obyvatel si v Second Life přivydělávají nebo dokonce je příjem ze Second Life jejich hlavním příjmem reálného života.

Možnosti jsou neomezené - toto je virtuální svět.