Burda chce uplatnit opci na podíl v Hachette Filipacchi

pondělí, 06. června 2011, 04:26 Tisk Martina Vojtěchovská

Pokud budou jednání úspěšná, stane se Burda stoprocentním majitelem vydavatelství Hachette Filipacchi 2000.

Prodej mezinárodního magazínového portfolia francouzské společnosti Lagardère se ve většině zemí ke konci května uzavřel, v Česku tomu ale tak není.

Lagardère je na českém magazínovém trhu přítomné přes vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 (HF), ve kterém drží 51% podíl. A právě ten je předmětem prodeje. Francouzská společnost se totiž na začátku letošního roku dohodla s americkým vydavatelstvím Hearst Corporation na prodeji svých mezinárodních časopisů. Celkově jde o 102 titulů v 15 zemích mimo domovskou Francii v hodnotě 605 mil. euro.

Transakce se týká i Česka, kde je ale situace komplikovanější. Šance Hearstu na získání titulů na českém trhu jsou snížené o přednostní právo společnosti Burda Eastern Europe na získání zmíněných 51% v Hachette Filipacchi.

Burda Eastern Europe je majitelem zdejšího vydavatelství Burda Praha a už v současnosti vlastní 49% podíl v HF 2000. Získala jej v roce 2007 od Martina Shenara s tím, že na zbývající část podílu uzavřela opci. O jejím uplatnění teď Burda jedná. “Ano, jednání o využití přednostního práva na koupi podílu probíhají,” potvrdila MediaGuru jednatelka společnosti Burda Praha Petra Fundová.

Také generální ředitel HF 2000 Bronislav Kvasnička říká, že o držiteli 51% podílu v HF se rozhodne až poté, jestli Burda svého práva využije. “Čeká se na to, jak tato jednání dopadnou,” upřesňuje.

Rozhodnutí přitom může přijít poměrně brzy. Z oficiálního prohlášení Lagardère dokonce vyplývá, že Burda si přeje tuto opci uplatnit. V takovém případě by se Burda Eastern Europe stala 100% vlastníkem Hachette Filipacchi 2000. Vzhledem k určitému majetkovému propojení už obě vydavatelství spolu kooperovala, např. na prodeji inzerci, od kterého však od začátku letošního roku částečně ustoupila.

Znamenalo by to také, že by ze hry bylo vydavatelství Stratosféra. Právě v něm má totiž americký Hearst společně s vydavatelstvím Sanoma 50% podíl. Hearst Communication pak drží 50 % ve vydavatelství Hearst-Stratosféra, které vydává magazín Cosmopolitan.

HF je vydavatelem lifestylových titulů Elle, Elle Decor, Marianne, Marianne Bydlení, Apetit a Maxim. Portfolio Burdy tvoří zejména vysokonákladové tituly pro ženy (např. Svět ženy, Katka, Pošli recept!, Burda, lifestylové časopisy Joy, InStyle nebo tituly určené mužům jako Chip, Level či Autohit).