Regionální rádia letos vítězí nad celoplošnými

čtvrtek, 11. srpna 2011, 02:22 Výzkum, Rádio MediaGuru

Poslechovost regionálních rádií se v letošním pololetí meziročně zvýšila natolik výrazně, že odskočila celoplošným stanicím.

Celková poslechovost regionálních rádií dosáhla v letošním pololetí 3 741 tis. osob (poslechovost včera), což v meziročním srovnání představovalo nárůst o 226 tis. posluchačů. Přestože také celoplošné stanice zaznamenaly v pololetí lepší výsledky než ve stejném období vloni, jejich zvýšení nebylo zdaleka takové (+28 tis.).

Rovněž v dlouhodobějším horizontu čtyř let (tedy prvních pololetí předcházejících let) je patrné, že regionálním rádiím se podařilo celkově poslechovost v české populaci zvýšit. Jak vyplývá z dlouhodobějšího srovnání, kontinuálně se zvyšuje poslechovost regionálních soukromých stanic, zatímco regionální stanice veřejnoprávní (stanice Českého rozhlasu) mírně klesají.

Letošní výsledky poslechovosti se projevily i v tom, že regionální rádia se stala nejposlouchanějšími hned v deseti ze 13 krajů ČR a z pražského regionu. Bylo to zejména zásluhou Rádií Blaník, ale také např. stanicemi jako Rádio Černá Hora, Hitrádio Vysočina, Rádio Čas, Rádio Egrensis, Rádio Contact Liberec nebo Hitrádio Faktor.

Vývoj poslechovosti stanic (poslechovost včera, tis. osob)

Zdroj: Radio projekt, 1.1.-30.6. 2008/09/10/11

-mav-