Antimonopolní úřad prošetří trh předplatného tisku

pátek, 04. listopadu 2011, 16:07 Aktuality MediaGuru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří podnět největšího tuzemského alternativního poskytovatele poštovních služeb Mediaservisu proti konkurenční České poště.Úřad přezkoumá, zda se Česká pošta nedopouští zneužití dominantního postavení při distribuci denního tisku.

Mediaservis koncem září uvedl, že pošta používá dumpingové ceny, a porušuje tak hospodářskou soutěž na poštovním trhu. Dumpingové ceny byly podle šéfů Mediaservisu zřejmě příčinou toho, že Česká pošta od července vystřídala tuto společnost při distribuci deníků z produkce vydavatelství Vltava Labe Press (VLP).

"Možné porušování pravidel hospodářské soutěže dosud dominantním poskytovatelem poštovních služeb musí být prověřeno. Z dvouměsíční analýzy rozsahu a kvality služeb České pošty se domníváme, že distribuce deníků prováděná Českou poštou je pravděpodobně realizována za dumpingové ceny, které nejsou z dlouhodobého hlediska udržitelné," uvedl v září jednatel Mediaservisu Michal Koliandr.

Podle něj lze dumpingovou cenovou politiku České pošty transparentně doložit, neboť doručovací systém České pošty je téměř totožný s logistikou Mediaservisu. Podnět Mediaservisu k ÚOHS se podle Koliandra zakládá na právním názoru, že poskytování dumpingových cen Českou poštou je zneužíváním dominantního postavení v souvislosti s blížící se úplnou liberalizací poštovního trhu od ledna 2013. Koliandr míní, že se Česká pošta snaží včas vytlačit Mediaservis z trhu poštovních služeb.

Mediaservis je jediný alternativní poštovní operátor, který poskytuje své služby na celém území ČR. Společnost se specializuje na služby v oblasti mediální logistiky, poštovních služeb a telemarketingu.

-čtk-