Marek Singer: Nerozumíme jednání RRTV

středa, 11. ledna 2012, 15:04 TV MediaGuru

Spor o vrácení licence pro program Primy a s tím související spory o regionální vysílání už nejsou naším problémem, říká šéf TV Prima.

Generální ředitel TV Prima Marek Singer na středečním svolaném tiskovém briefingu řekl, že TV Prima nerozumí jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ve věci vrácené licence pro program Primy. Od 1. ledna 2012 tento program vystřídal program Prima family. To ale vyvolalo spory s provozovateli regionálního vysílání, zejména společností RTA.

“Využili jsme svého práva na vrácení licence. Rada pro vysílání nemá pravomoc schvalovat vrácení licence, může jej pouze vzít na vědomí. To, že platnost licence skončila, je nezpochybnitelné,” řekl novinářům Marek Singer.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž na svém posledním zasedání rozhodla, že se ve věci  změny programu Prima na Prima family ještě obrátí na ČTÚ a o stanovisko požádala také RTA, což podle Primy není obvyklé a nestalo se tak v jiných obdobných případech. “Neprobíhá žádné správní řízení a nerozumíme tedy tomu, proč rada zvolila tento nestandardní postup,” vysvětlil ředitel Primy.

RRTV nechce zatím tuto záležitost komentovat, uvedla v reakci pro MediaGuru.cz předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová. "Záležitostí se budeme zabývat na svém příštím zasedání," upřesnila.

Regionální RTA a také zpravodajská studia R1 se do vysílání programu Primy připojovaly v ranních a podvečerních hodinách. Prima podle středečního vyjádření informovala RTA s dostatečným předstihem o tom, že bude licenci na program Primy vracet. Stále ale platí její nabídka na možnost vysílat regionální vysílání na programu Prima Love.

„Pro nás je problém vyřešen,“ uvedl na setkání Marek Singer s odkazem na to, že televizní trh je liberalizovaný a že vysílání RTA není závislé na vysílání Prima family. „RTA má víc možností, jak vysílat,“ zmínil. „Pokud má stát veřejný zájem na regionálním vysílání, je to na diskusi s veřejnoprávním médiem,“ uzavřel.

RTA ale nesouhlasí s názorem TV Prima, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svou žádostí o stanovisko ČTÚ jedná jinak než ve dřívějších případech. "Tito vysilatelé (ti, co vrátli licenci - pozn. red.) skutečně ukončili vysílání, zcela opustili trh a nepoškozovali nikoho dalšího. Naproti tomu FTV Prima ve vysílání stejného programu pokračuje – pouze pod pozměněnou značkou. Vše má jediný účel: zbavit se závazků k regionálním vysilatelům sdruženým v RTA," sdělil výkonný ředitel RTA Pavel Zuna. 

-mav-