Nejlepší nástroje pro správu sociálních sítí

středa, 21. března 2012, 07:52 Internet & Mobil MediaGuru

Aplikací určených pro management komunitních webů je na webu celá řada. Nabízíme přehled těch nejužitečnějších, které jsou nabízeny zdarma.

Hledáte-li řešení pro správu sociálních sítí, množství aplikací poskytujících tyto služby vás po prvotní rešerši asi překvapí. Mediaguru jich napočítal něco přes padesát. A počet to jistě nebyl úplný.

Následující přehled přináší alternativy k programům jako Alterian SM2 nebo Radian6, které pro správu komunitní webů využívají nadnárodní firmy jako Microsoft, KLM, Dell či Pepsi. Většinou jde o systémy nabízené bezplatně na modelu freemium, případně za drobný poplatek.

SocialMention

SocialMention je internetový vyhledávač filtrující sociální sítě v reálném čase. Je kompletně zdarma, omezení však skýtá jeho výrazná orientace na anglicko-jazyčné internetové prostředí. K přehledu o tom, jak si značka stojí na sociálních sítích, zda o ní uživatelé hovoří pozitivně, či negativně a jaká klíčová slova používají, stačí jen vyplnit profil z Facebooku nebo Twitteru. Vyhledávat lze nejen samotný brand, ale i klíčová slova asociovaná s produktem, případně klíčová slova, která sami sledujete.

HootSuite

Plánovač obsahu s uživatelsky přátelským rozhraním je vhodný pro menší firmy, které pro správu sociálních webů nemohou vyčlenit zaměstnance na plný úvazek. Program nabízí naplánování příspěvků, včetně videí a obrázků, monitoring klíčových slov, sledování trendů, atd. Veškerá nastavení a výsledky vyhledávání jsou dostupné z každého počítače a systém umožňuje i různé úrovně autorizací. Program je nabízen v ceně 6 USD měsíčně, případně v omezené verzi zdarma.

SocialBro

SocialBro přehledně zobrazuje informace o vaší komunitě na Twitteru. Kromě počtu followerů značky změří třeba i jejich vliv na internetovou komunitu, tedy počet jejich vlastních následovníků. Dokáže tak vytipovat klíčové osoby pro komunikaci značky. Aplikace umožňuje široké možnosti filtrování a přehlednou grafiku. Za zmínku stojí třeba statistika, která ukazuje ukazuje, kdy jsou uživatelé nejaktivnější a kdy je tedy nejlepší tweetovat.

Oorook Scan & Target

Aplikace umožňuje rychle zjistit spammery na vašem facebookovém profilu, neautorizované odkazy či vulgární jazyk (bohužel opět pouze v angličtině). Systém je nabízen zdarma a lze jej integrovat přímo do rozhraní vašeho facebookového profilu. V případě, že je detekován závadný obsah, administrátor stránky je okamžitě upozorněn emailem.

Google Alerts

Zajímavým zdrojem pro inspiraci při tvorbě obsahu pro sociální sítě je služba Alerts, kterou provozuje Google. Upozornění s přehledem relevantních informací, zpráv, blogů, diskuzí, či knih o vámi zvoleném tématu je dle požadavků zasíláno jednou týdně, denně či v reálném čase. Stejně jako další služby jej Google nabízí bezplatně.


Další možnosti pro správu sociálních webů shrnuje následující přehled:


Aplikace Typ analyzovaných stránek URL
Ascent Labs, Inc. všechny http://statsmix.com/
Asterisq Twitter http://apps.asterisq.com/mentionmap/#
Backtype blogy, Twitter, Friendfeed http://www.backtype.com/connect
BuzzStream všechny http://www.buzzstream.com
Collecta blogy, videa http://www.collecta.com
CoTweet Twitter http://www.cotweet.com
Crowd Favorite všechny http://addictomatic.com
Flaptor Twitter http://trendistic.com
Frank Westphal blogy, Twitter http://rivva.de/
Glam Media Twitter http://www.tinker.com
Icerocket blogy http://www.icerocket.com
iMooty zprávy http://www.imooty.eu
Inuda Innovations všechny http://howsociable.com/
Monitter Twitter http://www.monitter.com
MyFrontSteps všechny http://steprep.myfrontsteps.com
Now Metrix všechny http://www.trendrr.com
OneRiot Twitter, Digg, YouTube http://www.oneriot.com
Pidgin Technologies fóra http://www.boardtracker.com
Samepoint všechny http://www.samepoint.com
Social Mention všechny http://socialmention.com
Technorati blogy http://technorati.com
The Search Monitor všechny http://www.thesearchmonitor.com/
Topsy Labs Twitter http://topsy.com/
Twazzup Twitter http://www.twazzup.com
TweetBeep Twitter http://www.tweetbeep.com
Twitter Analyzer Twitter http://twitteranalyzer.com
Xerocity Design Group Twitter http://twitturly.com/
YackTrack blogy http://yacktrack.com