Komunikace banky nemusí být nudná

čtvrtek, 01. listopadu 2012, 07:30 Reklama MediaGuru

Banky se ve své komunikaci nemusí držet jen suchých zavedených mantinelů. Naopak se mohou uvolnit, a odlišit se tak od své konkurence.

Většina bank si úzkostlivě střeží svou seriózní image, a bojí se v rámci své marketingové komunikace všeho neobvyklého, či dokonce zábavného. Omezují se na konkrétní sdělení ohledně výše úroků, možnosti výběru z bankomatu zdarma či popisu hypotéky, kterou si prostě nelze nevzít.

Ale i v bankovním segmentu platí, že je dobré se od konkurence odlišit, k čemuž někdy stačí výrazná barva, například růžová, jindy zajímavá reklamní kampaň.

Například turecká banka Garanti se do své reklamní kampaně nebála před čtyřmi lety obsadit prezidentského kandidáta Baracka Obamu. Popravdě řečeno vystačila si s jeho dvojníkem Baracklavu, který v kulisách Bílého domu zaníceně mluvil o výhodách turecké banky, se kterou by žádná finanční krize nikdy nenastala.

Banka J&T, jež se zaměřuje na privátní klienty, je v ČR ve své komunikaci vcelku konzervativní, což dokazuje i záložka její internetové stránky, která obsahuje neutrální sdělení, že je nejdynamičtěji rostoucí bankou v regionu. Jaké překvapení nás pak čeká, zabrouzdáme-li k našim slovenským sousedům, kde na nás vykoukne slogan: „Bohatí by se měli postarat o chudé. Ale kdo se postará o bohaté?“ Drzý tón se pak objevuje i v televizních spotech, které nám chtějí říct jediné, a to je, že na životě bohatých není opravdu vůbec nic špatného.

Korejská agentura Daehong Communications připravila v roce 2009 pro svého klienta Daishin Securities zajímavou outdoorovou kampaň, v níž pokoušela kolemjdoucí zvukem hozené mince. Téměř 100 % kolemjdoucí na cinknutí mince reagovalo. Společnost tím chtěla ukázat, že šetřit se dá i po malých částkách.

kliknutím zvětšíte

Za příklad může sloužit slovenská Tatra banka, která svou historii neváhala představit prostřednictvím FB statusů.

Dále spolu s digitální agenturou Zaraguza naučila své zákazníky používat internetové bankovnictví a službu přehledu bankovních pohybů pomocí tzv. podobného přehledu o aktivitách Facebookových přátel.

Pro uvedení bezkontaktních plateb se Tatra banka inspirovala filmem Minority Report. Agentura Zaraguza ji pro tento účel vytvořila bezkontaktní webovou stránku, která se ovládala pouhým pohybem rukou.

Jak je vidět, banky nejsou odkázány pouze k šedivé a nudné komunikaci, ale mohou být zajímavé a zábavné. Jen se toho nebát.

-kch-