Nová stanice ČRo by se mohla jmenovat ČRo plus

středa, 28. listopadu 2012, 07:35 Rádio MediaGuru

Nová stanice, která vznikne sloučením stávajících rádií ČRo Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6, se může jmenovat ČRo Plus.

Nová stanice mluveného slova Českého rozhlasu (ČRo), která odstartuje příští rok v březnu, by se mohla jmenovat ČRo plus. Na zasedání Rady ČRo, která dnes koncepci nové stanice schválila, to řekl programový náměstek generálního ředitele ČRo Jan Menger. Rozhlas si název Český rozhlas plus nechal v srpnu registrovat u Úřadu průmyslového vlastnictví. Novou stanici povede současný šéfredaktor ČRo 6 Daniel Raus, sdělil ČTK mluvčí ČRo Jakub Čížek.

Nová stanice vznikne sloučením stanic ČRo Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Stanice bude podle Mengera cílit na skupinu posluchačů starších 30 let s důrazem na muže. Cílem je z hlediska poslechovosti získat zhruba půl procenta rádiového trhu.

Stávající tři stanice, ze kterých má ČRo vzniknout, mají zatím podíl 0,2 až 0,3 procenta. Sloučení stanic bude podle Mengera znamenat snížení nákladů asi o 25 procent. Uspořené peníze chce ČRo investovat do vlastní literárně-dramatické tvorby. Roční provoz všech tří stanic nyní vyjde na 82 miliónů korun. Více než polovina rozpočtu připadá na ČRo6. Stanice Rádio Česko a Leonardo hospodaří s částkou 22 respektive 11 milionů korun.

ČRo plus má vysílat každý den od čtyř odpoledne do půlnoci se zaměřením na publicistiku a zpravodajství. Odpoledne nabídne například populárně naučný magazín Leonardo nebo pořad Zaostřeno, který se chce nově zaměřit na investigativní témata. Po deváté večer bude stanice vysílat takzvaný "hard talk", do kterého si moderátor bude zvát dva názorově odlišné hosty s cílem diskutovat o kontroverzních tématech. Stanice chce vysílat také pořady z archivu ČRo.

Nová stanice bude v první fázi vysílat pouze v pozemním pásmu středních vln a na internetu. V budoucnu by chtěl nový program vysílat v pásmu VKV, kde zatím prostřednictvím smlouvy se společností BBC Radiocom vysílá Rádio Česko. Zástupce britského veřejnoprávního vysílání v Česku BBC Radiocom ale s ČRo v srpnu vypověděl smlouvu.
Důvodem ukončení spolupráce je fakt, že BBC nadále nechtěla pokračovat ve financování českého vysílání. Na něm se chtěl podílet ČRo, který zažádal o rozšíření vysílání z šesti na 12 hodin denně na VKV frekvencích BBC. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání žádost v červenci zamítla.