Digitální trafika Publero má více než 40 tis. čtenářů

čtvrtek, 24. ledna 2013, 11:07 Aktuality MediaGuru

Čtenářská základna digitální trafiky Publero se v průběhu roku 2012 více než ztrojnásobila (z 12 000 registrovaných čtenářů v lednu 2012 na 38 500 čtenářů v prosinci 2012, v lednu 2013 přes 41 tis.). Digitální trafika přitáhla především menší vydavatele, kteří do ní začali vstupovat ve větší míře v druhé polovině roku 2012. Aktuálně spolupracuje Publero se 158 vydavateli a v nabídce má přes 430 titulů.

Nejvíce nakupují čtenáři v digitální trafice ve čtvrtek. Zajímavostí je, že čtenáři z řad uživatelů iPadů a telefonů iPhone naopak nejčastěji nakupují v neděli. Nejoblíbenější denní dobou pro nákup elektronických časopisů je začátek pracovní doby kolem deváté ráno a pozdní večer mezi devátou a desátou hodinou,“ uvádí shrnující zpráva Publero.com.

Český elektronický čtenář stále ještě na portálu www.publero.com upřednostňuje nákupy přes počítač, nicméně neustále stoupá podíl čtenářů přes Apple iOs. „I když tržby z prodejů periodik přímo v aplikaci pro iPhone/iPad po jejím uvedení do AppStore dramaticky rostly, po říjnovém zdražení cenových hladin ze strany Apple došlo k umírnění počáteční nákupní euforie. Objem transakcí přes zařízení Apple rostl dál, nicméně ty již neprobíhaly v rámci in-app purchase, ale přes web na portálu Publero,“ říká k nákupnímu chování uživatelů business manager firmy Publero Petr Zapletal. Zájem stoupl i o čtení v mobilech a tabletech na Android platformě. V souhrnu zaznamenaly mobilní čtečky  Publero pro Apple a Android celkem 11 000 stažení od jejich vydání.

Aktuálně mají uživatelé ve svých knihovnách průměrně čtyři vydání, přičemž největší fanoušek elektronického čtení má v archivu digitální trafiky uloženo 264 vydání. Celkem je v digitálních knihovnách na Publero.com uloženo přes 160 tisíc položek.

Publero předpokládá, že rok 2013 bude také klíčovým pro určení dominantního směru digitální distribuce. Dojít má k posunu v otázce, zda jsou lepší in-house vyvíjené čtečky vydavatelských domů či distribuce přes digitální trafiku, případně postupné slučování obou distribučních cest. Změna přístupu se očekává také od velkých vydavatelských domů, které signalizují zvýšený zájem o distribuci elektronických verzí svých titulů a důsledně analyzují možné distribuční cesty. „Na rok 2013 připravujeme vstup tří velkých vydavatelských domů,“ dodává ředitel divize Publishing Petr Korytar.

Vývoj počtu titulů v Publeru

Zdroj: Publero, kliknutím zvětšíte

-mav-