CME prodala TW prioritní akcie za 200 mil. USD

středa, 26. června 2013, 08:26 Aktuality MediaGuru

Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice, dokončila prodej 200.000 prioritních akcií svému největšímu akcionáři, americkému mediálnímu koncernu Time Warner. Za nové akcie dostala CME podle plánu 200 milionů dolarů (3,95 miliardy Kč), sdělila společnost se sídlem na Bermudách.

Výnos z prodeje akcií spolu se 100 miliony dolarů z květnové veřejné emise akcií použije CME k odkoupení nebo umoření části dluhopisů CME splatných v roce 2016. CME v květnu prodala 54,4 milionu akcií po 2,75 dolaru a 49,9 procenta emise získal její největší akcionář Time Warner. Celkem z této emise CME získala téměř 150 milionům dolarů.

Součástí CME je společnost CET 21, která v tuzemsku vlastní licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. Vedle České republiky CME provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a Slovinsku.

S akciemi CME se obchoduje na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze cenných papírů. Time Warner v CME vlastní podíl 49,9 procenta a tento měsíc mu Evropská komise oficiálně povolila uplatňovat v CME hlasovací práva odpovídající jeho podílu. Zakladatel CME Ronald Lauder vlastnil na konci loňského roku 6,4 procenta akcií firmy.

-čtk-