Savovova MF chce stovky milionů po Babišově Mafře

pondělí, 05. srpna 2013, 19:42 Tisk MediaGuru

Jde o spor týkající se značky Mladá fronta Dnes: Podle ÚPV ji Mafra používá neoprávněně, ta nesouhlasí a podává žalobu.

Společnost Mafra, vydavatel deníku Mladá fronta Dnes, používá podle rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV), tuto značku neoprávněně. Vyplývá to z aktuálního rozhodnutí předsedy ÚPV Josefa Kratochvíla z 2. srpna. Ten na návrh rozkladové komise ÚPV zamítl rozklad společnosti Mafra proti původnímu prohlášení kombinované ochranné známky číslo 174995 ve znění „Mladá fronta Dnes“ za neplatnou. Rozhodnutím předsedy ÚPV byla tato ochranná známka zpětně zneplatněna ex tunc, tedy jako by neexistovala od samého počátku, informoval mediální zástupce Mladé fronty (MF) Michal Donath.

Jde o dlouhodobý spor mezi společnostmi Mafra (vedle MF Dnes vydává například Lidové noviny, či Metro – nedávno se na její koupi dohodl podnikatel Andrej Babiš) a Mladá fronta se sídlem v Modřanech, ve vlastnictví Františka Savova, která je mj. vydavatelem deníku E15. Obě společnosti se soudí už několik let o značku Mladá fronta. K rozdělení obou společností došlo na začátku 90. let v období tzv. spontánní privatizace, kdy původní deník Mladá fronta (tehdejší orgán Socialistického svazu mládeže) přešel do vlastnictví redaktorů a vznikl deník Mladá fronta Dnes.

Společnost Mafra považuje rozhodnutí ÚPV za „naprosto bezprecedentní“. „Překrucuje relevantní zákonná ustanovení a zároveň nerespektuje předchozí pravomocná soudní rozhodnutí. Navíc toto řízení bylo podle názoru naší společnosti nestandardní. Naše společnost samozřejmě podá proti tomuto rozhodnutí žalobu k Městskému soudu v Praze,“ uvádí člen představenstva skupiny Mafra Roman Latuske.

Latuske dodává, že Mafra již několik sporů se společností Mladá fronta ohledně názvu deníku vyhrála. „V těchto sporech soudy a také samotný Úřad průmyslového vlastnictví nejen odmítly předchozí návrhy na výmaz našich známek, ale zároveň soudy pravomocně rozhodly o tom, že se společnost Mladá fronta dopustila vůči nám nekalé soutěže. Ostatně samotný Úřad průmyslového vlastnictví naši ochrannou známku v roce 1994 do rejstříku zapsal, o to překvapivější je současné opačné rozhodnutí, které bylo formálně vydáno k návrhu společnosti European Financial Services Ltd., což je akcionář společnosti Mladá fronta,“ dodává Latuske s tím, že rozhodnutí se nedotýká práva společnosti k užívání názvu deníku Mladá fronta Dnes.

Generální ředitel vydavatelství Mladá fronta David Hurta je naopak toho názoru, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. „Přiživovat se na cizím dobrém jméně prostě není přípustné,“ řekl s tím, že v současné době se expertní týmy zabývají přesným vyčíslením škod, které Mladé frontě vznikly. „Škodu způsobenou dlouhodobým nekorektním užíváním neplatné ochranné známky v řádech stovek milionů budeme nyní po společnosti Mafra vyžadovat,“ uzavřel Hurta.

-mav-

Chronologie sporu o ochrannou známku Mladá fronta

1. dubna 2004 - Vydavatel deníku Mladá fronta Dnes, společnost Mafra, oznámil, že podal žalobu na ochranu proti nekalému soutěžnímu jednání a.s. Mladá fronta. Mafra požaduje, aby nakladatelství přestalo užívat slovní spojení "MLADÁ FRONTA" a zkratku "mf" v názvu týdeníku MLADÁ FRONTA PLUS.

2005 - Mladá fronta podala žalobu, ve které poukazovala na své dříve zapsané ochranné známky a domáhala se ochrany před zásahem do práva k obchodní firmě a ochrany před nekalosoutěžním jednáním. Dále požadovala, aby justice uložila Mafře povinnost zdržet se užívání jména Mladá fronta k označení svého deníku.

2009 - Městský soud v Praze žalobu společnosti Mladá fronta zamítl.

Říjen 2009 - Nejvyšší správní soud (NSS) bez veřejného jednání zamítl kasační stížnost akciové společnosti Mladá fronta. Mladá fronta neúspěšně požadovala, aby Úřad průmyslového vlastnictví prohlásil známku za zcela neplatnou.

Prosinec 2010 - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost akciové společnosti Mladá fronta ve sporu o platnost jedné z ochranných známek deníku Mladá fronta Dnes (MfD).

Červenec 2013 - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost akciové společnosti Mladá fronta kvůli údajné nekalé soutěži ze strany konkurenční Mafry.

2. srpna 2013 - Předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl prohlásil za neplatnou ochrannou známku Mladá fronta DNES.

Mafra, a.s.

Mediální skupina Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes (náklad 208.150 kusů), Lidové noviny (40.037 kusů) a bezplatný deník Metro. Provozuje zpravodajské portály iDNES.cz a lidovky.cz a další internetové portály a služby. Do skupiny Mafra patří i dvě pražská rádia Expresradio a Classic FM a hudební televize Óčko a Óčko Gold a tiskárny MAFRAPRINT. Ve spolupráci se společností T-Mobile rovněž provozuje virtuálního mobilního operátora Mobil.cz.

Dlouholetým vlastníkem vydavatelství Mafra byla společnost Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft GmbH, od které ji letos v červnu koupil Andrej Babiš. V roce 2011 měla Mafra tržby 2,69 miliardy korun a čistý zisk 88,6 milionu korun.

Mladá fronta, a.s.

Vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (např. Lidé a země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Obchod&Finance, Právo&Byznys atd.). Od roku 2007 vydává ekonomický deník Mladá fronta E15 (náklad 46.796) a loni převzala ekonomický týdeník Euro. Letos prostřednictvím dceřiné firmy MF TV přebrala vysílání TV Metropol.

Za vydavatelstvím stojí podnikatel František Savov. Hospodaření společnosti se podle informací databáze Prodata pohybuje v posledních letech ve ztrátě v řádu několika desítek milionů korun ročně při obratu kolem 1,5 miliardy korun.

-čtk-