Porybný odstoupil z představenstva Borgisu

středa, 22. ledna 2014, 07:00 Tisk MediaGuru

Majitel deníku Právo Zdeněk Porybný se po 23 letech vzdal funkce v představenstvu firmy Borgis.

Zdeněk Porybný, většinový vlastník společnosti Borgis, vydavatele deníku Právo, se vzdal své funkce předsedy představenstva a následně také odstoupil z představenstva společnosti. Stalo se tak ke konci loňského roku, zjistil MediaGuru.cz ze zápisu ze zasedání představenstva firmy.

„Zdeněk Porybný na této schůzi oznámil, že se vzdává svého předsednictví v představenstvu akciové společnosti Borgis....Poté oznámil, že se vzdává svého členství v představenstvu Borgis, a.s.,“ stojí mj. v zápise.

Novým předsedou představenstva se stal Karel Walter, ekonomický ředitel vydavatelství Borgis a dlouholetý člen představenstva Borgisu. Představenstvo společnosti je v současnosti jen dvoučlenné: vedle předsedy představenstva je členkou představenstva také Bohumila Veselá. Dosud bylo představenstvo tříčlenné.

Zdeněk Porybný nadále zůstává šéfredaktorem deníku Právo. Post předsedy představenstva ale zastával od října roku 1990. Porybný se po roce 1989 účastnil tzv. divoké privatizace, kdy tehdejší redakce deníků přebíraly do vlastnictví novinové tituly.

Porybný je majitelem Práva od začátku 90. let, do loňského léta držel ve vydavatelství podíl nad úrovní 90 %. V loňském červenci získala ve vydavatelství Borgis třetinový podíl společnost Seznam.cz, Porybný si však uchoval majoritu. Vůbec poprvé od změny společenského režimu ale souhlasil s prodejem významnějšího podílu ve svém vydavatelství. Na loňské konferenci Forum Media navíc výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix nepřímo naznačil, že Seznam.cz může mít uzavřenou opci na získání další části podílu.

Pro Seznam.cz se Borgis podílí na přípravě portálů Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz, kterým dodává redakční obsah. To vydavatelství také zajišťuje příjem z online médií, vlastním webovým zpravodajstvím totiž nedisponuje.

-mav-