ČT má kompletní editoriální panel, zvolí předsedu

středa, 04. června 2014, 16:39 Aktuality, TV MediaGuru

Editoriální panel České televize, který má do budoucna pomáhat řešit konflikty, jako byla stížnost redaktorů na údajné zásahy ve zpravodajství, je kompletní. Osmičlennou sestavu doplnili editor Jan Šenkýř, Ivana Šmelová z brněnské redakce, moderátorka Zuzana Tvarůžková a redaktor Richard Samko. Na veřejném zasedání Rady České televize to ve středu řekl generální ředitel Petr Dvořák.

Do této čtveřice byli na základě voleb nominováni zástupci zaměstnanců České televize. „Panel je kompletní, v nejbližší době proběhne první zasedání, na kterém by si panel měl zvolit předsedu a začne normálně fungovat,“ řekl Dvořák. Stálými členy poradního orgánu již dříve byli šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena, šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner, šéfredaktor regionálního zpravodajství Roman Ondrůj a kreativní producentka Andrea Majstorovičová.

Editoriální panel by do budoucna měl řešit konfliktní situace, jako byla v loňském roce stížnost zaměstnanců zpravodajství na cenzurní zásahy ve zpravodajství. Vznik tohoto orgánu inicioval Dvořák jako součást opatření předkládaných Radě ČT. „Na panel se může obrátit každý zaměstnanec, který by měl pocit, že dochází k ovlivňování zpravodajství či k porušování etického kodexu,“ vysvětlil dříve Dvořák.

Panel může vydávat doporučení k nápravě, ve stanoviscích se bude vyjadřovat ke stížnostem třetích osob. „Panel by měl pracovat tak, aby se většina stížností vyřešila interně uvnitř redakce,“ uvedl na dřívější radě šéf ČT Dvořák.

-čtk-