V Česku vznikla platforma na podporu novinářů

středa, 20. července 2016, 08:00 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

V Česku vznikla crowdfundingová platforma na podporu novinářů. Platforma Press Start se zaměřuje na finanční podporu odvážných novinářů ze zemí s omezenou svobodou tisku a médií. Press Start je iniciativou organizace Transitions (TOL) sídlící v Praze na Žižkově, jedné z organizací ve střední Evropě věnující se podpoře novinářů a médií. Projekt byl oceněn v rámci inovačního fondu Digital News Initiative společnosti Google.

„Press Start umožňuje lidem podpořit reálný dopad a pozitivní změnu tím, že místním novinářům umožní informovat o tématech, která by jinak zůstala skryta,” říká Gary Regenstreif, bývalý šéf-editor agentury Reuters a předseda poradního výboru projektu.

Novináři jsou vybírání sítí odborných partnerů v daných místech, kteří garantují důvěryhodnost vybraných novinářů a důležitost zvolených témat. „Uvědomujeme si, že crowdfundigové platformy pro žurnalistické projekty již existují. Ta naše je unikátní v tom, že se zaměřuje na společensky citlivá témata a také pomáhá získat podporu globální komunity pro místně důležité kauzy. Pomáhá těm novinářů, pro které jsou tradiční globální crowdfundingové platformy z řady důvodů těžko dostupné,“ uvedl Jaroslav Valůch, vedoucí projektu.

Po prvních několika málo dnech se části těchto novinářů na platformě Press Start podařilo od jednotlivých dárců získat již polovinu požadovaných prostředků, které jim umožní několik měsíců pracovat na daných tématech. Jsou však třeba další drobní dárci.

-mav-