TV Markíza opustí od roku 2017 DVB-T vysílání

úterý, 16. srpna 2016, 11:50 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Slovenská komerční televizní skupina Markíza, která patří pod křídla CME jako tuzemská Nova, se rozhodla od roku 2017 nepokračovat v šíření svých stanic prostřednictvím terestrické antény (DVB-T). Neprodloužila proto smlouvu s operátorem, společností Towercom. „Televize tímto svým rozhodnutím následuje mezinárodní standardy v televizním vysílání a pokračuje v trendu zkvalitňování poskytovaným služeb divákům,“ uvedla Markíza ve svém prohlášení.

Vysílání chce do budoucna orientovat na satelitní, kabelový a IPTV příjem. „Umožňuje nejen sledovat televizní stanice v HD kvalitě, ale zajistí i přístup k HbbTV, preview a archivním záznamům a poskytuje i množství dalších služeb,“ dodala Markíza.

Terestrická platforma není na Slovensku na rozdíl od České republiky nejsilnější platformou pro šíření televizního signálu. Podle údajů, které CME poskytla investorům, představuje DVB-T příjem na Slovensku 12 %. Mnohem významnější je satelitní (48 %) a kabelový (25 %) příjem. IPTV má představovat zhruba 15 %.

Skupina CME se netají svou snahou monetizovat obsah, což ji satelitní a kabelová distribuce umožňuje, protože od operátorů získává příjem za šíření svých kanálů.

-mav-