Druhá řada seriálu První republika by mohla jít od září

úterý, 14. února 2017, 10:45 TV MediaGuru

Tvůrci oblíbeného seriálu počítají i s přípravou třetí řady seriálu První republika.

Natáčení druhé řady seriálu První republika je zhruba ve své třetině. Aktuálně se natáčí scény osmého a třináctého dílu v nočním baru situovaného do Sadské ve středních Čechách. Odhaduje se, že do poloviny až konce června by mohla být celá druhá řada natočena. Teoreticky by tak mohla být do vysílání připravena už od letošního podzimu. Nasazení seriálu v tomto čase ale Česká televize zatím nepotvrdila.

Producent seriálu Filip Bobiňski v úterý novinářům řekl, že děj druhé řady počítá s tím, že má vyústit v pokračování v podobě třetí řady seriálu. „Druhá řada seriálu má třináct dílů, také třetí řada by měla mít třináct dílů,“ přiblížil.

Natáčení druhé řady začalo už v loňském podzimu. Česká televize opět do hlavních rolí obsazuje Jiřího Vyorálka, Markétu Plánkovou, Jana Vlasáka či Jána Koleníka, režie se i tentokrát ujal Biser Arichtev. Děj seriálu se posouvá o téměř deset let v čase, odehrává se tak v letech 1928-1929. Pro ČT seriál vyrábí Dramedy Productions, producentem seriálu je Filip Bobiňski.

Ján Koleník odpovídá na dotazy novinářů, foto: MediaGuru.cz.
Ján Koleník odpovídá na dotazy novinářů, foto: MediaGuru.cz.

„Druhá řada je industriálnější, dostali jsme se z hezkého období, které navazovalo na Rakousko-Uhersko, do období rozjeté První republiky. Poměrně dobře funguje byznys, na konci přijde ale krize, která promluví do třetí série. Postava Jaroslava (Jiří Vyorálek) potřebuje získat respekt rodiny a společnosti a chce se znovu stát lídrem rodiny. Přišel o manželku, ta je s Vladimírem (Ján Koleník), který je povahově jiný. Vrací se také postava Kloudy, což je Vladimírův kamarád z války, jeho návrat rozvíjí detektivní linku této série,“ popsal Filip Bobiňski.

Producent seriálu První republika Filip Bobiňski, foto: MediaGuru.cz
Producent seriálu První republika Filip Bobiňski, foto: MediaGuru.cz

Druhá řada bude mít méně dílů než první (13 dílů vs. 22 dílů v první řadě). Je ale více postavena na filmovém vyprávění, což u tohoto typu seriálu není příliš obvyklé. Druhá řada přináší i některé nové postavy v podání Anny Fialové či Kristýny Lišky Bokové.

Dobovému seriálu odpovídá i výběr lokací. Natáčelo se mj. v lomu v Koněprusích, exteriéry i interiéry například na zámku ve Zruči nad Sázavou. Štáb se vydal i na zámek do Veltrus, do Jevan, na pražskou Invalidovnu nebo do pražského Poštovního muzea.

První řadu seriálu První republika odvysílala Česká televize v roce 2014. Průměrná sledovanost seriálu dosáhla 1,3 mil. diváků starších 15 let při 34% podílu na sledovanosti.

Děj druhé řady seriálu První republika

Píše se podzim roku 1928 a Jaroslav Valenta se vrací domů z vězení. V rodinné firmě o něj ale nikdo nestojí, spíše by rádi, aby odešel na venkov hospodařit s otcem Aloisem. Bratr Vladimír v této době vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii. Jaroslav ale není typ, co by se jen tak snadno vzdával. Je odhodlaný získat zpátky osobní pověst, respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. Nadto naváže intimní vztah s guvernantkou Marií, jejíž minulost ho ale může opět srazit k zemi.

-mav-