Generálním ředitelem ČT znovu zvolen Petr Dvořák

středa, 26. dubna 2017, 12:58 TV MediaGuru

Rada ČT znovu zvolila Petra Dvořáka do vedení České televize, mandát má do roku 2023.

Rada České televize zvolila ve středu na svém zasedání Petra Dvořáka generálním ředitelem České televize. Ve finále volby se utkali stávající ředitel Petr Dvořák a bývalý generální ředitel FTV Prima Martin Konrád. Pro Petra Dvořáka hlasovalo všech patnáct členů. Martin Konrád nezískal ve finále žádný hlas. Petr Dvořák byl zvolen na období 1.10. 2017 až 30.9. 2023.

Petr Dvořák poděkoval po volbě svým protikandidátům. "Českou televizi si nevzali jako rukojmí, oceňovali naši práci, jejich příspěvky měly zajímavé momenty. Budeme je zvažovat. Děkuji Radě ČT za budoucí důvěru, kterou mi svěřila. Je to potvrzení šesti let, které jsem ve vedení ČT strávil. Děkuji i zaměstnancům České televize," uvedl. Svůj projekt staví na kontinuitě a inovacích. Součástí koncepce kontinuity je také kontinuita manažerská, neočekávají se tedy změny v managementu ČT.

Ve svém projevu Dvořák před radními řekl, že chce navázat na dosavadní působení v jejím čele, chce zachovat bezplatný příjem kanálů ČT po přechodu pozemního vysílání na standard DVB-T2 a zaměřit se na nová média. Základní princip veřejné služby podle něj spočívá v její univerzálnosti, proto se nechce vydat cestou preferování jen některých žánrů nebo formátů. V původní tvorbě ČT vidí největší prostor v dramatické tvorbě. Klást důraz chce na historická témata, úspěšné komediální série a zmínil výrobu výpravného seriálu pro děti. Chce jít rovněž cestou mezinárodních koprodukcí. Ve zpravodajství se chce zaměřit na poskytování ověřených důvěryhodných informací. Plánuje otevřít nové zahraniční zpravodajské posty i dostavbu budovy zpravodajství. ČT by se také měla stát dostupnou vzdělávací platformou pro všechny věkové skupiny, chystá založení divácké rady nebo ombudsmana ČT.

Koncepce rozvoje České televize, kterou Petr Dvořák předložil Radě České televize, je zveřejněna na www.ct2023.cz.

Petr Dvořák na briefinku s předsedou Rady ČT Janem Bednářem.
Petr Dvořák na briefinku s předsedou Rady ČT Janem Bednářem.

Po roce 2020 by ČT mohla do svého hospodaření zahrnout část DPH, kterou dosud odváděla do státního rozpočtu. Do té doby bude sloužit pro financování přechodu na DVB-T2. ČT v současnosti disponuje zhruba dvěma miliardami korun z nevyčerpaných koncesionářských poplatků z minulých let, které hodlá Dvořák využít na investice například do rekonstrukce sídla ČT na Kavčích horách. V roce 2021 by z těchto peněz mělo zůstat zhruba 700 milionů Kč.

Původně se hlásilo 12 zájemců, z nichž Rada ČT vybrala pět finalistů. O místo generálního ředitele České televize se utkali ještě bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý redaktor ČT, generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník a ekonom Petr Vinklář.

Jednání Rady ČT jsme sledovali v přímém přenosu.

volba-gr-ct