Plesl se omlouvá, o schůzce redaktora nevěděl

pátek, 05. května 2017, 09:36 Aktuality MediaGuru

Páteční vydání deníku MF Dnes vychází s omluvou šéfredaktora Jaroslava Plesla. V ní se vyjadřuje k událostem posledních dnů, kdy se na veřejnost dostala nahrávka ministra financí Andreje Babiše s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. Plesl v omluvě čtenářům vysvětluje, že jednání redaktora odporuje pravidlům novinářské práce, a proto se s ním redakce rozloučila. O schůzkách redaktora s Andrejem Babišem údajně redakce nevěděla. „Uvědomujeme si, že to vrhá špatné světlo na celý list, proto jsme přistoupili k rychlému a radikálnímu řešení,“ píše Plesl v omluvě.

omluva-j-plesla

Už ve čtvrtek se k situaci v redakci vyjádřili redaktoři MF Dnes a iDnes.cz, kteří se ve společném prohlášení distancovali od chování Marka Přibila. Podle redaktorů ale selhal také Babiš, který se opakovaně vyjádřil, že se nebude snažit využít svého vlastnictví k ovlivnění obsahu médií skupiny Mafra.

Kvůli ovlivňování zpravodajství MF Dnes podal ve čtvrtek výpověď dlouholetý redaktor ekonomické redakce Jan Sůra, redaktorky Michaela Černá či Zdenka Trachtová. Z MF Dnes má odejít také šéfka ekonomické redakce Zuzana Kubátová nebo redaktor Aleš Černý. V pátek svůj odchod z redakce iDnes.cz oznámila Tereza Boehmová.

Omluva šéfredaktora čtenářům MF Dnes

V našem listě došlo v uplynulých dnech k nepříjemné situaci. Na veřejnost se dostala sestříhaná nahrávka rozhovoru s Andrejem Babišem s redaktorem MF Dnes, z níž vyplývá, že zmíněný redaktor porušil základní pravidla novinářské práce. Není možné, aby novinář konzultoval s jakýmkoli svým zdrojem postup v kauzách, jimiž se zabývá. Kontrolní mechanismy redakční práce jsou navíc nastaveny tak, aby jakoukoli manipulaci s obsahem listu vylučovaly. S redaktorem, který Andreje Babiše skandálním způsobem informoval o obsahu své práce, jsme se proto v MF Dnes okamžitě rozloučili bez ohledu na to, zda si při rozhovoru s vicepremiérem vymýšlel, či nikoli. O schůzkách našeho redaktora s vicepremiérem jsme totiž v redakci až do zveřejnění zmíněné nahrávky neměli žádné informace. Situace je o to nepříjemnější, že jde právě o Andreje Babiše, který byl až donedávna majitelem MF Dnes. Uvědomujeme si, že to vrhá špatné světlo na celý list, proto jsme přistoupili k rychlému a radikálnímu řešení. Není totiž co zkoumat. Kdo a proč nahrával rozhovory místopředsedy české vlády, má ihned začít zkoumat policie či jiné bezpečnostní složky státu. Stejný postup bychom však zvolili i v případě, že by se jakýkoli redaktor MF Dnes pustil do podobně nepřijatelné konverzace s jakýmkoli jiným politikem. Tohle se v novinách dít nesmí. Není možné koordinovat agendu s jakoukoli politickou silou, noviny mají povinnost reflektovat realitu, nikoli ji vytvářet. To platí samozřejmě i pro každého redaktora, který chce MF Dnes spoluvytvářet. Bez ohledu na okolnosti, které k odhalení případu vedly, cítím potřebu se všem čtenářům MF Dnes za toto selhání omluvit. Jaroslav Plesl, vyšlo v MF Dnes 5.5. 2017

-mav-