CME nemá souhlas k prodeji televize v Chorvatsku

čtvrtek, 16. listopadu 2017, 18:35 TV MediaGuru

Prodej televizních stanic ve Slovinsku a Chorvatsku se komplikuje, zastavil je chorvatský úřad.

Chorvatský regulační orgán nepovolil společnosti Central European Media Enterprises (CME) prodej chorvatské televize Nova TV společnosti Slovenia Broadband. Informovala o tom agentura Reuters.

CME letos v létě oznámila, že se rozhodla prodat své televizní operace v Chorvatsku a Slovinsku. Kupujícím měla být Slovenia Broadband, dceřiná firma United Group B.V. Většinově ji vlastní americká investiční skupina KKR podporovaná Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Předmětem v létě dohodnutého prodeje byla jak chorvatská televizní stanice Nova TV, tak slovinská Pop TV.

Chorvatský úřad pro elektronická média ve středu 15. listopadu zveřejnil rozhodnutí, že navrhovaná akvizice není podle chorvatského zákona o elektronických médiích přípustná. Dospěl k závěru, že některá omezení křížového vlastnictví podle zákona o elektronických médiích se na navrhované akvizice vztahují. CME na základě tohoto rozhodnutí uvedla, že přezkoumává své rozhodnutí a vyhodnocuje další možnosti.

CME původně předpokládala, že transakce bude uzavřená do konce roku. Prodejní cena měla představovat 230 mil. euro (262,5 mil. USD, tj. cca přes 6 mld. Kč). Provozní zisk obou televizních stanic před odpisy a amortizací dosáhl za období dvanácti měsíců končících 31. březnem 2017 částku ve výši 13,8 mil. USD.

Otázkou je, jak toto rozhodnutí ovlivní strategii CME v zemích střední a východní Evropy, kde se spekuluje o možném zájmu o prodeji dalších televizí z portfolia společnosti. V Česku CME provozuje stanice skupiny Nova.

-mav-