Syn Petra Vajdy převezme podíl ve vydavateli deníku Sme

sobota, 25. listopadu 2017, 09:15 Aktuality, Slovensko MediaGuru

Martin Vajda se stal novým spolumajitelem vydavatelství Petit Press, převzal podíl po svém otci.

Martin Vajda, syn zesnulého slovenského podnikatele Petera Vajdy, převezme funkci svého otce ve společnosti Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), která je největším akcionářem vydavatele slovenského listu Sme. Podle Vajdy si PSIS hodlá podíl ve vydavatelství Petit Press ponechat. Napsal to list Sme.

PSIS drží 60 procent akcií Petit Pressu, který kromě listu Sme vydává také regionální deník Korzár a jiné tituly. Zbylý podíl ve vydavateli vlastní finanční skupina Penta Investments, která kontroluje několik jiných tištěných medií na Slovensku i v Česku.

"Svůj podíl (v Petit Pressu) si chceme ponechat, aby byla garantována nezávislost novinářské tvorby, aby deník Sme mohl nadále přispívat k udržení demokracie v zemi," uvedl Martin Vajda, který by se měl stát členem dozorčí rady Petit Pressu. Jeho otec v říjnu podlehl těžké nemoci.

Podle Vajdy by PSIS zvážila odkoupení podílu Penty v Petit Pressu. Tuto možnost Vajda ovšem označil pouze za hypotetickou, protože nemá informace o tom, že by Penta chtěla z Petit Pressu vycouvat.

Penta podle dřívějších informací agentury Reuters spolu s čínskou energetickou a investiční skupinou CEFC chtějí koupit od americké mediální firmy Time Warner její podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která například vlastní televizi Nova a na Slovensku televizi Markíza.

Sme napsalo, že majetkové propojení vydavatele tištěných médií nebo jeho akcionáře a provozovatele televizního nebo rozhlasového vysílání na Slovensku neumožňuje zákon, byť zákaz lze jednoduše obejít angažováním zprostředkovatele.

-čtk-