Retail Summit: Jak dnes přemýšlí Hornbach, Penny a další řetězce
Na letošním Retail Summitu vystoupil Albert Hornbach či Espen B. Larsen z Penny Marketu.
„Každá doba přináší své nové požadavky a na firmách je, aby byly schopny na ně rychle reagovat, přinášet inovace a chápaly změny jako příležitost, jak proaktivně zasáhnout do vývoje společnosti,“ uvedl na letošní konferenci Retail Summit 2018 Albert Hornbach, předseda představenstva rodinné firmy Hornbach.
Hornbach, hobby market, který na sebe nejednou upozornil šokující reklamou, svůj vznik datuje do roku 1877. V roce 1968 otevřel první hobby supermarket, v roce 1991 postavil první prodejnu ve východním Německu, v roce 2003 začal se zahraniční expanzí a v roce 2009 přidal ke svému zboží i plánovací a instalační služby. „Dalším milníkem byla pro nás digitalizace, kterou nemůžeme zastavit, a tak je potřeba jí vzít jako výzvu. Proto jsme v roce 2010 zavedli e-shop, ale i online poradce, včetně video návodů. Chceme být se zákazníky v každé fázi jejich rozhodovacího procesu,“ popsal Albert Hornbach. V Německu Hornbach dále testuje formát menších prodejen, tzv. Hornbach Compact, kde je možné nakupovat s tabletem v ruce, ale prozatím neuvažuje o jeho rozšíření na další trhy.
„Při změnách je však nejtěžší měnit se uvnitř. Nestačí se jen dívat na konkurenci a kopírovat to, co jim funguje. Chceme, aby lidé chápali, že jsme firmou se silnými hodnotami, která dává lidem práci, která je spolehlivá a tolerantní. Protože jsme rodinný podnik, nepřemýšlíme jen v řádu čtvrtletí, ale generací, pro nás je stěžejní úspěch v dlouhodobém horizontu, proto se zaměřujeme na lidi, na zákazníky i naše zaměstnance,“ dodal Albert Hornbach.
Na lidi, zákazníky i zaměstnance, se soustředí ve své strategii i řetězec Penny Market ze skupiny Rewe. „Na českém trhu se chceme chovat jako dobře vychovaný host,“ řekl CEO Penny Market Espen B. Larsen a doplnil: „Vůči zákazníkům máme zodpovědnost udržovat nízké ceny, chceme mu ale za nízkou cenu nabízet tu nejlepší možnou kvalitu.“ Penny se ve své produktové nabídce soustředí na české, potažmo regionální výrobky. Nyní nabízí 7 z 10 českých výrobků, do budoucna chce tento podíl zvýšit na 9 z 10. Spolupracuje s pekárnami a pivovary, jako první řetězec také zavedl prodej tzv. nestandardní zeleniny a ovoce.
„Zároveň se musíme starat o naše zaměstnance. Loni jsme jim zvýšili plat o 15 %, letos ho zvýšíme o dalších 7 %. To, že si jich vážíme, jsme vyjádřili také tím, že jsme jim dali na Štědrý den volno,“ řekl Larsen. K lepším pracovním podmínkám mají přispět také HR manažeři na lokální úrovni, kteří se zaměřují na už ranou fázi případného odchodu. Tím se fluktuace měla snížit o 12 %.
Co zaznělo v diskusi
Českému trhu se daří
Karel Týra, generální ředitel, Nielsen ČR & SR
- Makroekonomická situace je příznivá, HDP se loni zvýšil o 4,5 %, míra nezaměstnanosti je nízká 3,8 %, úroveň inflace očekává Nielsen za rok 2017 na 2,5 %, inflaci mezd na úrovni 5,8 %.
- Index spotřebitelské důvěry společnosti Nielsen ukazuje na rostoucí důvěru českých spotřebitelů a zvyšující se optimismus.
- Díky růstu mezd mají spotřebitelé peníze, roste procento lidí (téměř 50 %), kteří chtějí utrácet.
- Tržby maloobchodu rostou, cenová hladina se v Q3/2017 zvýšila o 6 %. Lidé nekupují více zboží, růst tržeb táhne nárůst cenové hladiny.
Lukáš Němčík, Head of Marketing a Business Development, skupina Coop
- Nevýhodou je rychlý růst mezd, který způsobuje problémy v prodejnách v menších obcích.
- Spotřebitelé si žádají kvalitnější výrobky, lidé chtějí, aby výrobky byly co nejblíže z jejich oblasti. Cena je ale stále důležitá, kvalitativní trend nabývá na významu.
Pavel Mikoška, Quality Director, Ahold Central Europe
- Na růstu se zčásti podílí inflace, pozorovatelný je posun ke kvalitnějším potravinám, mnohdy k českým produktům, což s sebou taky nese cenové navýšení. O kvalitnější výrobky je větší zájem, ale to neznamená, že cena už netáhne.
Martin Minář, obchodní ředitel, Kofola
- Za růstem stojí zvýšení cen jednotlivých produktů, rostou některé subkategorie na úkor jiných – džusy rostou rychleji než ochucené vody. Viditelné jsou změny spotřebitelského chování – menší formáty rostou na úkor větších balení (1,5 l).
- Pokračuje přesun k zdravějšímu životnímu stylu, prémiové produkty jako Ugo si spotřebitelé žádají a mají na ně peníze.
Pavel Šrámek, majitel farmy Milknatur
- Zákazníci přecházejí ke kvalitnějším výrobkům, prodej Milknatur se loni zdvojnásobil. Spatřuje posun spotřebitelů od méně kvalitních potravin ke kvalitnějším.
Privátní značky na českém trhu stagnují
Karel Týra, generální ředitel, Nielsen ČR & SR
- Na českém trhu privátní značky dlouhodobě stagnují. Jejich hodnotový podíl tvoří dnes v potravinách i v drogerii 19 %. Pro srovnání v Německu dosahují v potravinách 43 %, v drogerii 37 %. Oproti tomu se Česko řadí k trhům s nejvyšším podílem cenových promocí.
Pavel Mikoška, Quality Director, Ahold Central Europe
- Pro další rozvoj privátních značek je na českém trhu velký prostor a my na nich budeme i nadále pracovat. Pro nás je privátní značka nástroj diferenciace i inovace, nejde nám ani tak o cenový boj, ale o možnost přinášet něco nového, příkladem může být naše řada Česká chuť, kterou garantujeme český původ výrobků.
Lukáš Němčík, Head of Marketing a Business Development, skupina Coop
- Privátní značky mají svůj význam. A s promocemi si lámeme hlavu všichni, nepomáhají ani výrobci, ale ani obchodníkovi. Řešení pro jednotlivého obchodníka nejsou, společná také ne. Ten, kdo má lék na slevovou spirálu, si zaslouží zlatou medaili.
Martin Minář, obchodní ředitel, Kofola
- Kofola má dnes 72 % prodejů v promocích, takže spirála promocí se roztočila ještě o něco více. Na trzích, kde se podíl promocí podařilo snížit, vzniká větší prostor pro privátní značky.
Pavel Šrámek, majitel farmy Milknatur
- Výrobci nejsou příliš velcí příznivci privátních značek, protože jsou na nich trochu schováni. Private labels jsou tedy spíše tzv. fake labels.
- Cenové promoce velmi výrazně zasahují do výrobního procesu – dva týdny vyrábíme dvojnásobek, další dva týdny jedeme na polovinu.
-stk-