HbbTV se rozšiřuje, pokles ale může přinést DVB-T2

úterý, 24. dubna 2018, 14:35 TV MediaGuru

O stávajícím postavení hybridního TV vysílání a o jeho dalším rozvoji se mluvilo na konferenci TVCON 2018.

Daniel Grunt na TVCON 2018, foto: Internet Info

Daniel Grunt na TVCON 2018, foto: Internet Info

Velikost dosahu hybridního televizního vysílání HbbTV má podle březnových údajů společného šetření televizní skupiny Prima, společností Hybrid a České Radiokomunikace dosahovat na českém trhu 1,9 milionu diváků. Jde o počet lidí, kteří mají na televizoru tzv. červené tlačítko, kterým se vstupuje do hybridního prostředí. Na konferenci TVCON 2018 to v úterý uvedl Daniel Grunt, šéf nových médií FTV Prima.

Oproti loňskému srpnu představuje počet lidí s přístupem k hybridnímu vysílání nárůst o necelých 50 % (v srpnu 1,3 mil.). V jeden moment může údajně zásah hybridního vysílání představovat 260 tisíc diváků.

Podle údajů společnosti Hybrid (stejný zdroj jako výše) je na českém trhu cca 857 tisíc unikátních zařízení s podporou HbbTV.

V celkovém podílu obrazovek, které diváci televize Prima využívají pro sledování online videí, má HbbTV aktuálně představovat 29 % (údaj z března 2018), zatímco loni na podzim to bylo 21 %. Jde tak o druhou nejsilnější obrazovku po desktopu (48 %), 23% podíl připadá na mobilní aplikace a mobilní telefony.

Podle výzkumu agentury Nielsen Admosphere zhruba čtvrtina české populace ví, co znamená hybridní TV vysílání (otázka zněla na hybridní vysílání, ne na červené tlačítko). Většina už by ale chtěla (65 %), aby televizní přístroj, který si pořídí, podporoval HbbTV. V současnosti má HbbTV využívat 14 % populace. Využívanější je mezi mladšími lidmi a mezi muži.

Zdroj: Nielsen Admosphere, březen 2018, internetový průzkum 15+, N=512

Zdroj: Nielsen Admosphere, březen 2018, internetový průzkum 15+, N=512

Rozvoj hybridního vysílání ale může zpomalit nástup vyššího standardu digitalizace DVB-T2. Na konferenci TVCON na to upozornil Jan ZemanČeské televize. Důvodem je nekompatibilita stávajících zařízení a set-top-boxů pro příjem hybridního vysílání v DVB-T2. „Vyřeší to rozvoj technologie, ale s přechodem na DVB-T2 skončí podpora stávajících zařízení,“ uvedl Jan Zeman s tím, že v této oblasti je potřeba osvěty. Lidé by měli vědět, že po vypnutí standardu DVB-T budou stávající přijímače pro DVB-T s podporou HbbTV nefunkční.

Zdroj: prezentace Jana Zemana na TVCON 2018

Zdroj: prezentace Jana Zemana na TVCON 2018

-mav-