Přechodové sítě DVB-T2 už pokrývají většinu obyvatel

pátek, 18. května 2018, 07:50 TV MediaGuru

Kompletní dobudování přechodových sítí bude dokončeno během letošního roku, už teď DVB-T2 pokrývá většinu populace.

Pokrytí přechodové sítě 12 k 30.4. 2018

Pokrytí přechodové sítě 12 k 30.4. 2018

Přechod na druhý standard televizní digitalizace DVB-T2 se v letošním roce odehrává na poli budování přechodových sítí, které poslouží pro souběžné vysílání se stávajícím standardem DVB-T, než dojde k jeho kompletnímu vypnutí. První dokončenou přechodovou sítí je přechodová síť 11, která která je určena pro vysílání stanic České televizeVýstavba trvala zhruba půl roku a poslední vysílače byly spuštěny v první polovině května. Dohromady je v síti provozováno 26 základních vysílačů, přechodová síť pokrývá 99,6 % populace ČR.

Přechodová síť 12 od Českých Radiokomunikací, ve které vysílá 18 stanic, např.  stanice skupiny Prima, některé stanice skupiny Nova, kanály skupiny Barrandov či Óčko, je rovněž téměř hotova. Pokrývá 98 % domácností. „Aktuálně je v provozu 24 z 26 plánovaných vysílačů velkého výkonu. Zbývá spustit vysílače České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch, které budou vysílat na K27, který je aktuálně využit v Německu, což je hlavní důvod proč uvedené vysílače nejsou ještě v provozu. Uvolnění tohoto kanálu očekáváme koncem tohoto roku," sdělila mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Mitterová.

Rovněž přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting rychle buduje své pokrytí. Do konce letošního dubna spustila vysílače v 21 lokalitách a k tomuto datu dosahovala k 7 mil. diváků (67 % populace). Vysílá v ní devět celoplošných stanic (Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Joj family, Kinosvět, Relax, Rebel a regionální programy Polar a TV V1. „Harmonogram výstavby vysílačů velkých výkonů PS 13 plánujeme v souladu s Technickým plánem přechodu, který je v mezirezortním připomínkovém řízení než půjde v červnu do vlády, do června 2018," informoval mediální zástupce Martin Roztočil.

Pokrytí přechodové sítě 13 k 30.4. 2018

Pokrytí přechodové sítě 13 k 30.4. 2018

Na nový standard DVB-T2 se celé Česko musí podle rozhodnutí vlády, evropských orgánů a mezinárodních dohod kompletně přesunout v červnu 2020.  Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě 5G. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky bezplatná.

-mav-