Nový placený deník zahájí symbolicky 28. října

středa, 8. srpna 2018, 18:00 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Stoleté výročí vzniku republiky si vybral Nový deník jako den, kdy zahájí svou činnost.

Vydavatelství připravovaného Nového deníku oznámilo, že deník v internetové podobě zahájí symbolicky 28. října 2018.  Stane se tak 100 let po vzniku Československé republiky. Nový česko-slovenský mediální projekt, který vzniká s podporou slovenského Denníku N a několika investorů, se hlásí k demokratickým hodnotám, svobodě slova a chce usilovat o hledání společenského konsensu. 

Nový deník postaví svůj model především na předplatném. Většina obsahu tak bude dostupná jen pro předplatitele. 

Tištěná verze má začít vycházet na začátku roku 2019, záležet ale bude na zájmu předplatitelů. „Protože je tisk velice nákladný, pustíme se do něj, když pro něj seženeme dostatečný počet předplatitelů," informovali zástupci připravovaného deníku.

Objednání předplatného bude možné během speciálního crowdfundingu, který bude spuštěn v polovině září. 

Během necelých dvou měsíců vznikla redakce o počtu 33 členů. Vedle už dříve oznámených redaktorů (šéfredaktor Pavel Tomášek, redaktoři Jakub Zelenka, Jan Tvrdoň, Jan Moláček, Lukáš Prchal či Ivan Adamovič) míří do nové redakce mj. také Eliška Hradilková Bártová, Lenka Vrtišková Nejezchlebová, Tereza Mynářová nebo Hana Mazancová (viz box). Složení redakce ale stále ještě není kompletní.

Další členové redakce Nového deníku

Eliška Hradilková Bártová

V Novém deníku bude pracovat jako investigativní reportérka. V této roli působila postupně v týdeníku Respekt, Aktuálně.cz, MF Dnes a v HlídacíPes.org. 

Lenka Vrtišková Nejezchlebová

Začínala v Pátku LN, kde strávila pět let, pak pracovala v redakci iDNES.cz a reportérském oddělení MF DNES. Od roku 2009 byla redaktorkou časopisu Týden, před dvěma lety se však rozhodla odejít na volnou nohu. 

Tereza Mynářová

Zaměřuje se na ekonomická témata - především na vše, co se týká zaměstnanosti, mezd a pracovních podmínek. Pracovala pro Aktuálně.cz nebo Finmag.cz. 

Hana Mazancová

Pracovala jako reportérka serverů Lidovky.cz a iRozhlas.cz. Zaměřuje se na kauzy spojené s politikou. 

Magdalena Slezáková

Jako editorka vedla rubriku Svět na serveru Lidovky.cz, v posledních letech působila coby zahraniční reportérka na iRozhlas.cz. Specializuje se na východní země, věnuje se zejména Číně.

Barbora Janáková

V Novém deníku, kam přechází z iDnesu, bude pracovat jako politická reportérka. Reportérské zkušenosti sbírala dříve také v Právu, na Novinky.cz a Týden.cz.

Anna Janská

Přechází z Aktuálně.cz, kde pracovala jako editorka domácího zpravodajství. V této roli se podílela na zpravodajství k posledním volbám do Poslanecké sněmovny i k přímé volbě prezidenta.

Eliška Černá

Pracovala v redakci Týden.cz a v Pražském deníku, odkud do Nového deníku přechází. Dlouhodobě autorsky spolupracuje s Pamětí národa.

Marie Bastlová

Začínala jako sportovní redaktorka v LN, od roku 2008 psala osm let o politice pro Hospodářské noviny. Poslední tři roky v Českém rozhlase moderuje pořad Dvacet minut Radiožurnálu, do loňska byla členkou investigativní buňky Janka Kroupy. 

Pavel Procházka

Dlouholetý zástupce šéfredaktora deníku Sport, účastník několika olympijských her a fotbalových mistrovství světa a Evropy, později šéfredaktor pražského deníku 24 hodin a fotbalového magazínu Hattrick.

Petr Kučera

Přichází z Aktuálně.cz, kde téměř deset let působil jako editor a vedoucí rubrik Ekonomika a Osobní finance. Předtím byl šéfredaktorem týdeníku Profit a České informační agentury.

Jan Wirnitzer

Jako reportér se dosud zaměřoval zejména na témata spojená s historií a armádou. V poslední době psal pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny, předtím deset let působil v iDNES.cz především v domácí redakci.

Jan Jiřička

Posledních osm let působil jako redaktor a posléze editor iDNES.cz. Předtím pracoval čtyři roky jako reportér časopisu MF Plus.

Václav Ferebauer

V Novém deníku bude mít editorsky na starosti online zpravodajství. Poslední čtyři roky se jako redaktor podílel na zpravodajství iDNES.cz.

Adam Hecl

Novinářské zkušenosti sbíral jako redaktor webu Hospodářských novin. Na Aktuálně.cz přispíval obrazovými reportážemi.

Tomáš Kunc

Deset let vytvářel interaktivní grafiky pro Aktuálně.cz.

O záměrech a cílech Nového deníku jsme v červnu mluvili s ředitelem Jánem Simkaničem a šéfredaktorem Pavlem Tomáškem. Rozhovor můžete číst zde: Nový deník chce být atomovým kufříkem veřejnosti.

-mav-