Coca-Cola kupuje kavárenský řetězec Costa Coffee

neděle, 2. září 2018, 08:45 Aktuality, Marketing MediaGuru

Coca-Cola rozšiřuje své portfolio o kavárenský řetězec Costa Coffee.

Zdroj: FB Costa Coffee

Zdroj: FB Costa Coffee

Společnost Coca-Cola koupila od britské skupiny Whitbread kavárenský řetězec Costa Coffee. Akvizicí v hodnotě 5,1 miliard amerických dolarů (112 miliard korun) chce nápojářský gigant na trhu s kávou konkurovat světové kavárenské jedničce Starbucksu, jež nedávno uzavřela licenční smlouvu s potravinářskou firmou Nestlé. 

Costa Coffee má po světě téměř 4000 poboček, z toho více než čtyři desítky v České republice. Kromě kaváren provozuje také nápojové automaty Costa Coffee Express, které jsou na tuzemském trhu umístěny na vybraných čerpacích stanicích Shell. 

Coca-Cola tak s kavárenským řetězcem získává vlastní distribuční kanál, a navíc vstupuje do nové kategorie. „Káva je jednou z nejvíce rostoucích kategorií na světě a Coca-Cola potřebuje v kávě a horkých nápojích expandovat,“ uvedl šéf firmy James Quincey. 

Podle agentury Reuters pomůže kávová kategorie Coca-Cole rozšířit portfolio o nabídku pro spotřebitele, kteří se více zabývají zdravým životním stylem, a odmítají tak sycené a slazené nápoje. Spojením obou firem může vzniknout také nová řada kávových nápojů, které by se mohly dostat do maloobchodní distribuce či restaurací.

Na nápojářském trhu se nejedná o jedinou zajímavou akvizici, společnost PepsiCo nedávno koupila SodaStream, zaměřující se na výrobníky domácích perlivých nápojů.

-stk-