Nova zvýší pro příští rok cenu reklamy v průměru o 12 %

pondělí, 22. října 2018, 10:55 TV MediaGuru

Vedle cenových změn se chce Nova při prodeji reklamy soustředit i na větší synergie televize a onlinu.

Jan Vlček, foto: TV Nova

Jan Vlček, foto: TV Nova

Televizní skupina Nova zvýší pro příští rok základní cenu reklamy o 12 procent, uvedl v odpovědi na dotazy MediaGuru.cz obchodní ředitel Nova Group Jan Vlček. Jde ale o průměrné navýšení, v cenových podmínkách klientů se může projevovat s určitými odchylkami. „Vzhledem k tomu, že ne každý klient investuje ‚přesně průměrně′, tak bude docházet k mírným odchylkám dle toho, v jaké struktuře přesně daný klient investice umístí," přiblížil Jan Vlček.

Nova zároveň mírně upravuje i sezónní koeficienty, které se oproti letošnímu roku mírně zvyšují především v jarních měsících, dochází také k zavedení některých nových koeficientů (měsíce leden a srpen jsou rozděleny na dvě části). Mírně se navyšují i koeficienty pro sponzorské vzkazy. Základní cílovou skupinou je nadále 15-54, nově se v podmínkách objevují dva typy rozložení poměru procentuálního zastoupení jednotlivých stanic (poměr rozložení a poměr rozložení s frekvencí).

Nova chce v příštím roce více vytěžit z propojení televizní a online reklamy, proto vedle stávajícího propojení s ostatními mediálními kanály (OMK) zavádí nové nabídky, které mají oba mediatypy propojovat. „Kromě zaměření na společný rozvoj TV/online chceme dosáhnout užšího propojení jednoho zadavatele/partnera s jedním konkrétním pořadem," přiblížil Jan Vlček.

Plné odpovědi obchodního ředitele můžete číst v textu níže. Podoba obchodních podmínek skupiny Nova pro rok 2019 je dostupná zde.

Otázky pro Jana Vlčka, obchodního ředitele Nova Group

Co je nové v obchodní politice skupiny Nova pro 2019 ve srovnání s letošním rokem?

Naší prioritou je, abychom byli spolehlivým a předvídatelným obchodním partnerem. Z toho důvodu se snažíme v co možná nejvyšší míře udržet meziroční kontinuitu naší obchodní politiky. V rámci relativně stabilní obchodní strategie ale vytváříme prostor jak pro nové obchodní produkty, tak zohledňujeme i vývoj televizního trhu.

Koncepčně je zřejmě nejzásadnějším posunem maximalizace synergií mezi TV a onlinem. Kromě již zavedeného spojení formou OMK (ostatní mediální kanály, pozn. red), zavádíme konkrétní produktové nabídky, které budou oba mediatypy propojovat a poskytovat klientům výrazně vyšší efektivitu mediálního zásahu.

Jak se změní základní cena CPP ve srovnání s rokem 2018?

Jsme rádi, že se televiznímu trhu v posledních letech daří. Je to dáno jednak pozitivním vývojem ekonomiky, ale v letošním roce také poměrně jednoznačným vystřízlivěním zadavatelů z nesprávně udávaného odchodu TV diváků na online. Aktuální fakta naopak ukazují, že TV jako mediatyp si drží neotřesitelné první místo v mediální výkonnosti a cenové efektivitě zásahu.

Na vývoj poptávky samozřejmě reagujeme. Cena pro rok 2019 je upravena průměrně o 12 %. (tj. cena za GRP v cílové skupině 15-54). Jedná se o základní úpravu ceny při průměrném umístění kampaně v průběhu celého roku. Vzhledem k tomu, že ne každý klient investuje „přesně průměrně“, tak bude docházet k mírným odchylkám dle toho, v jaké struktuře přesně daný klient investice umístí.

Zohledňujete v nové obchodní politice formát HbbTV reklamy a programatické reklamy? Pokud ano, jak?  

Naše zaměření na rozvoj onlinu je poměrně široce zohledněn ve struktuře a obsahu obchodní politiky, a to zejména v již zmíněné snaze o maximalizaci synergií mezi TV a onlinem. HbbTV a programatická reklama jsou samozřejmě v obchodní politice také zohledněny, ale nedochází meziročně k zásadním koncepčním změnám.

Jsou nějaké koncepční změny v koncepci obchodní politiky pro ostatní mediální kanály?

Kromě zaměření na společný rozvoj TV/online chceme dosáhnout užšího propojení jednoho zadavatele/partnera s jedním konkrétním pořadem. Ze zkušenosti víme, že kde se nám v letošním roce toto silné propojení podařilo, tam se výrazně zvýšila i efektivita mediální prezentace daného klienta/značky.

Když si klient vybere pořad/show jako hlavní partner a z pohledu positioningu a cílové skupiny se tento pořad k jeho značce opravdu hodí, spojí se s ním jak při vysílání, v upoutávkách a rozhovorech, tak v našem online portfoliu včetně sociálních sítí. V takové situaci je logické, že efekt kampaně musí být násobně vyšší než při řadovém partnerství.

Jak vidíte dosavadní letošní vývoj na reklamním TV trhu?

První tři čtvrtletí letošního roku ukázala na reklamním televizním trhu významný nárůst. Jsem přesvědčený, že poslední čtvrtletí se bude vyvíjet také velmi dobře.

-mav-