Časopisy pro teenagery mizí, skončily i Popcorn a Top dívky

úterý, 13. listopadu 2018, 07:30 Tisk MediaGuru

Tištěné časopisy pro náctileté čtenáře se vytrácejí, po dvaceti letech skončily i Popcorn a Top dívky.

Segment tištěných časopisů pro teenagery se dál rozpouští poté, co se z trhu stáhly i dlouholeté magazíny Popcorn a Top dívky. Společnost Empresa Media, která jejich produkci zajišťovala, oba magazíny zastavila. 

Popcorn a Top dívky cílily na čtenářky ve věku 11-18 let. Na českém trhu vycházely od roku 1999 v licenci tehdejšího vydavatelství Axel Springer Praha. Popcorn byl původně hudebním magazínem, od roku 2002 se rozšířil i o témata zaměřená na životní styl, módu či krásu.

Empresa Media převzala vydávání obou časopisů v roce 2011 (před tím na pár měsíců dokonce přestaly vycházet). Licenční smlouvy uzavřela s německým vydavatelstvím Vision Media. Prodaný náklad časopisu Popcorn se letos v září pohyboval nad úrovni 12 tisíc výtisků,  v případě časopisu Top dívky na úrovni necelých deseti tisíc výtisků. V tištěném portfoliu Empresa Media jde o další změnu, vydávat nebude ani týdeník MarketingSalesMedia.

Ukončení časopisů Popcorn a Top dívky (k 15. říjnu 2018) navazuje na dřívější změny v segmentu a reaguje na proměny mediálního chování náctiletých čtenářů. Z trhu tak postupně odešly časopisy Bravo (ke konci roku 2015), Bravo Girl (říjen 2013), Dívka (2010, sloučen s časopisem Bravo Girl), CosmoGirl (leden 2013) nebo i méně známé Sweet 17 (2009) a Šťastná 13. Neujal se ani novodobý pokus v podobě časopisu pro youtubery JJ magazín (nevycházel ani rok).

Jediným časopisem, který částečně zasahuje i do segmentu dospívajících čtenářů a který stále drží vedoucí pozici mezi tituly pro děti a mládež, je tradiční časopis ABC (Czech News Center). Ten je zaměřen na děti ve věku 10-15 let. 

 -mav-