Penny investuje do přestavby sítě miliardu korun

pátek, 25. ledna 2019, 09:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Penny Market hodlá za miliardu korun úplně přestavět svou síť o 380 prodejnách.

Zdroj: FB Penny Market ČR

Zdroj: FB Penny Market ČR

Penny Market, který je s 380 pobočkami co do počtu prodejen v ČR největším obchodním řetězcem, investuje během čtyř let miliardu korun do úplné přestavby své sítě. Rekonstruované provozovny nebudou mít dlouhé uličky, nýbrž budou uspořádány do podoby farmářského tržiště s jednotlivými oddělenými ostrůvky s konkrétním sortimentem. Firma dnes představila osm nově upravených prodejen v Plzni za 20 milionů korun.

Řetězec chce přilákat více zákazníků a zvýšit tržby v Česku. V roce 2017 zvýšil tržby o šest procent na 33,9 miliardy korun a zisk stoupl o 11 procent na 542 milionů korun. A i loňské tržby by se měly podle generálního ředitele Penny Marketu Jense Kriegere pohybovat kolem 33 miliard Kč.

Nový model prodejny má mít větší podíl lokálních produktů. „Sedm z deseti potravin pochází z českých zdrojů,“ řekl vedoucí nákupu Marek Doležal a dodal, že se regionální produkty podílí na ročních tržbách deseti procenty. Jako příklad uvedl mlékárnu Milknatur z Líní u Plzně, která dodává své výrobky do 30 prodejen v regionu.

Nový koncept, který zavádí firma v Česku po deseti letech, by měl být vzorem pro Německo, kde připravují první testovací obchod u Kolína nad Rýnem. Pokud nový model mateřská firma REWE schválí, začne se od léta přestavovat v každém německém regionu jedna současná prodejna. „Německé filiálky přebírají český model a v nejbližších měsících ho budou testovat,“ popsal Krieger. Podle něj je struktura zboží v českých i německých prodejnách podobná. V Německu, kde má skupina 2 400 prodejen, je méně zaměstnanců na jeden obchod.

Současně bude firma v Česku přestavovat malé markety, postavené před 20 lety, které už dnes svojí velikostí nevyhovují. Optimální obchodní plocha pro ČR je nyní 800 až 1000 metrů čtverečních.

Penny Market, který funguje v ČR 22 let, má letos podle ředitele otevřít v ČR deset nových prodejen a koncem roku 2020 jich chce mít 400.

Z hlediska výše tržeb je největším tuzemským obchodním řetězcem Kaufland. Mezi další patří Tesco, Lidl, Globus či Makro.

-čtk-