Plzeňský Prazdroj testuje novou kategorii: sušenky

středa, 16. ledna 2019, 11:20 Aktuality, Marketing MediaGuru

Plzeňský Prazdroj si testuje možnosti nových kategorií – experimentuje se sušenkami z mláta.

Plzeňský Prazdroj experimentuje se sušenkami z mláta, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

Plzeňský Prazdroj experimentuje se sušenkami z mláta, zdroj: Plzeňský Prazdroj.

Společnost Plzeňský Prazdroj experimentuje s novou kategorií: z mláta, zbytku ze sladu používaného při výrobě piva, testuje sušenky. Zatím vytvořil ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka zkušební sérii s cílem zkusit z odpadních surovin vyrobit plnohodnotnou a zdravější variantu běžných sušenek.

„Mláto má oproti běžným moukám vyšší obsah bílkovin a vlákniny a nižší obsah sacharidů. Těchto vlastností dokonale využívá několik start-upů v USA a vyrábí z něho speciální mouku nebo zdravé tyčinky. Rozhodli jsme se najít partnera, který by spolu s námi zkusil experimentálně vyrobit něco podobného i u nás,“ říká iniciátorka projektu Tereza Kamal, která je v Plzeňském Prazdroji zodpovědná za CSR aktivity. Z experimentu vzešly dvě varianty sušenek, sladká s medem, ovesnými vločkami a rozinkami a slaná, která se hodí například k pivu.

Mláto Plzeňský Prazdroj i dosud zpracovává ekologicky a dodává jej zemědělcům, kteří jej používají jako krmivo pro hospodářská zvířata. „Zemědělci se o mláto ani v budoucnu nemusejí obávat. Jedná se o jednorázový experiment, naší ambicí, aspoň prozatím, není výroba pečiva ve velkém. A i kdybychom se v budoucnu vydali cestou pravidelné výroby sušenek, budeme používat jen malý zlomek celkového množství mláta, které máme k dispozici. Naší snahou je hlavně ukázat, že i z odpadu se dá vytvořit něco s přidanou hodnotou,“ říká Tereza Kamal.

„Pro nás to byla zajímavá výzva. I my jsme se vydali cestou udržitelné výroby a rádi jsme se podíleli na tomto projektu. Ukázali jsme, že výrobu pořád můžeme posouvat ekologičtějším směrem,“ dodává Jan Zeman z Biopekárny Zemanka.

-stk-