Contagious: V retailu se zaměřte na plynulý zážitek

úterý, 12. února 2019, 17:10 Retail MediaGuru

Rychlý a bezproblémový nákup slibují služby, které aktuálně určují trendy na poli retailu.

Zdroj: Farfetch

Zdroj: Farfetch

E-commerce se stal v posledních letech významnou součástí retailového trhu. Jen na českém trhu vygenerovaly tuzemské internetové obchody loni tržby ve výši 135 miliard korun. Jaké trendy vládnou právě nyní v této oblasti ve světě, představila na konferenci Contagious Starter Katrina Stirton-Dodd z londýnské centrály Contagious. 

Malé prodejny nemusí budovat svůj e-shop

Jedním z trendů současného retailu je propojování malých prodejců s internetovým tržištěm. To se dnes daří dělat službě Farfetch, nabízející luxusní zboží od více než 700 značek a butiků. „Stránky Farfetch jsou velmi profesionální s bezproblémovým UX. K tomu je potřeba přičíst skvělou logistiku a malé riziko i investice pro značky,“ popsala výhody Katrina Stirton-Dodd. I díky zákaznické zkušenosti, kterou Farfetch poskytuje, je dnes jeho hodnota vyčíslena na 5,8 miliard amerických dolarů. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se její prodeje zvýšily v meziročním srovnání o 53 %, počet aktivních uživatelů o 42 % a průměrná objednávka o 55 %.

Propojení kamenných prodejen s e-commerce nabízí také čínská služba ULE.com, která se ale na rozdíl od Farfetch zaměřuje na malé prodejce s rychloobrátkovým zbožím. Po celé Číně se mohou prodejci připojit do platformy, za níž stojí čínská pošta spolu s hongkongským miliardářem Li Ka-shingem, a stát se „virtuálním Walmartem“, tedy nabízet i zboží, které nemají přímo na skladě. Přes vlastní skupinu na WeChat prodejci posílají zákazníkům speciální akce, nabídky zboží, které jim je pošťák schopen druhý den doručit, nebo jim dát vědět, že objednávka již dorazila do obchodu. Zároveň mají díky platformě data o transakcích i o tom, v jakou denní dobu či za jakého počasí prodávají nejvíce.

K podpoře prodejů newsletter nestačí

Dalším trendem je zapojení nezvyklých komunikačních kanálů na podporu prodejů. Kupříkladu britská módní značka Missguided se spojila s reality show Love Island, kde si soutěžící uzavření ve vile s bazénem hledali svého partnera. Každou epizodu zhlédlo naživo v průměru tři miliony diváků (s odloženou sledovaností dokonce pět milionů diváků) a až 75 % diváků bylo přitom ve věku od 16 do 34 let.

Soutěžící oblékal právě Missguided, přičemž si jednotlivé outfity mohli diváci prohlédnout v aplikaci pořadu, z níž se šlo rovnou prokliknout do obchodu. Zároveň byli zájemci pobízeni různou formou časově omezených slev. Díky spojení s reality show se prodeje e-shopu zvýšily o 40 % v porovnání s obdobím před začátkem vysílání. Poté, co se soutěžící objevil v outfitu na obrazovce, prodeje daného módního kousku se okamžitě zvýšily v průměru o 300 až 500 %. Největší úspěch přitom zaznamenaly háčkované šaty (na fotografii níže), jejichž prodeje narostly o 9300 %.

Díky propojení s aplikací pořadu Love Island, kterou si stáhlo 3,5 milionu lidí, zvýšil e-shop Missguided své prodeje o 40 %. V případě háčkovaných šatů to bylo o 9 300 %, zdroj: MediaGuru.cz.

Díky propojení s aplikací pořadu Love Island, kterou si stáhlo 3,5 milionu lidí, zvýšil e-shop Missguided své prodeje o 40 %. V případě háčkovaných šatů to bylo o 9 300 %, zdroj: MediaGuru.cz.

Na živé přenosy se ve své prezentaci zase zaměřila čínská služba Shopshops, která chce svým zákazníkům nabídnout zcela jiný zážitek z online nakupování, než je prohlížení tisíce položek na stránkách e-shopu. V duchu sloganu „Shop Global Like a Local“ (Nakupujte globálně jako místní) se vydává se svým týmem do amerických obchodů, odkud dělá live stream při nakupování. Do kamery jim ukazuje jednotlivé kousky, které si lze následně objednat rovnou do Číny. Se 456 miliony sledujících je hodnota této firmy odhadována na 4,4 miliardy dolarů.

Na šeptandu se ve své strategii spoléhá kosmetická značka Glossier, jež původně vznikla jako blog Into The Gloss. Své zákazníky nechává promlouvat do vývoje produktů, sbírá od nich zpětnou vazbu i návrhy na vylepšení. Rovněž hned na své domovské stránce sdílí jejich každodenní kosmetické tipy. Na Instagramu řeší pět přímých zpráv za minutu a v aplikaci Slack eviduje 10 tisíc příspěvků od svých zákazníků za týden. „Cílem značky je stát se sama vlastní komunikační platformou, a to bez zmíněných zprostředkovatelů,“ přiblížila Katrina Stirton-Dodd.

Lidem už tak nestačí pouhý nákup, chtějí od obchodů především zákaznický zážitek, který bude plynule přecházet z offline prostředí do online a zase zpět.

-stk-