Deník Sport rozšiřuje aktivity v e-sportu, založil ligu

čtvrtek, 4. dubna 2019, 14:30 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Pořádáním vlastní elektronické ligy se chce deník Sport a jeho web iSport.cz dále rozvíjet v oblasti, do které poprvé vstoupil loni na podzim.

Zdroj: FIFA, EA sports

Zdroj: FIFA, EA sports

Deníku Sport z mediální společnosti Czech News Center (CNC) se osvědčil vstup na pole elektronických sportů (e-sports). Organizaci turnaje a vysílání přenosů z tohoto nového rostoucího odvětví si iSport.cz poprvé vyzkoušel loni na podzim, a protože zaznamenal kladné ohlasy od čtenářů i obchodních partnerů, rozhodl se věnovat elektronickým hrám pravidelněji.

„Stali jsme se pořadateli nové soutěže fotbalové hry FIFA. Nese název iSport Liga a jejím cílem je oslovit co nejvíce hráčů této elektronické fotbalové hry během celého roku. Za ligovou sezonu uspořádáme celkem patnáct onlinových kvalifikačních turnajů a čtyři eventy, během nichž se hráči sejdou tváří v tvář. Na české poměry v e-sportu také soutěžíme o nezvykle vysokou finanční odměnu. Celkem v lize rozdáme 300 tisíc korun, třetinu z toho dostane vítěz,“ popisuje šéfredaktor deníku Sport a webu iSport.cz Lukáš Tomek.

Podle Tomka je přitom báze možných hráčů relativně vysoká, odhaduje ji na jednotky tisíc lidí, kteří by se mohli soutěže účastnit. Registrace je volná, bez nutnosti platit registrační poplatek. Titulárním partnerem je společnost CZC.cz, s ligou se dále spojí dalších asi pět obchodních partnerů.

Právě obchodní partneři mají být hlavním zdrojem financování nové aktivity Czech News Center. CNC si od ní slibuje jak nové zdroje výnosů, tak rozšíření o nový typ obsahu, který může přilákat především na web nové návštěvníky. Deník Sport pak nabídne na své internetové stránce iSport.cz streamingové přenosy z turnajů, tématu se bude věnovat i dalšími texty, a to i v tištěném vydání případně v magazínu Sport Góóól. Přenosy ale z důvodu co nejvyššího oslovení diváků budou přenášeny i na facebooku a na hráčské platformě Twitch. Online přenosy budou na webu iSport.cz dostupné zdarma.

CNC plánuje rozšířit i tematický záběr elektronických her. Hra FIFA byla pro mediální firmu jasnou volbou kvůli svému zaměření a jednoduchostí pravidel. „Máme ale v plánu i jiné hry a věříme, že v druhé polovině roku představíme další novinky ze světa gamingu,“ naznačuje Tomek. Do vývoje vlastní hry se ale firma zatím nepouští.

Tržby v odvětví e-sportu celosvětově rychle rostou a jsou to především reklamní zadavatelé, kteří tento segment táhnou. Jak už jsme informovali, podle předpovědi Newzoo by tržby e-sportu v letošním roce měly globálně dosáhnout 1,1 mld. USD a oproti loňskému roku se zvýšit o necelou třetinu.

-mav-