O nealko destiláty se začínají zajímat velcí hráči

čtvrtek, 22. srpna 2019, 07:30 Marketing MediaGuru

Nealkoholické destiláty jsou na vzestupu. Přicházejí jim na chuť nejen spotřebitelé, ale i společnosti typu Diageo.

Značku nealko destilátu Seedlip nedávno ovládla společnost Diageo, zdroj: FB Seedlip.

Značku nealko destilátu Seedlip nedávno ovládla společnost Diageo, zdroj: FB Seedlip.

Zajít si do baru na drink, a přitom nepít alkohol se v minulosti rovnalo utrpení. Nyní si však lidé, kteří z nějakého důvodu alkohol odmítají, mohou i zde vychutnávat zajímavé kombinace chutí, a to díky nově rostoucí kategorii nealkoholických destilátů. Místo gin & tonic si tak mohou objednat virgin & tonic nebo nealko spritz, a přitom zůstat střízliví.

Trend nealkoholických destilátů je na vzestupu již několik let. Souvisí to mimo jiné s mladší generací spotřebitelů, kteří si více hledí svého zdravého životního stylu, jenž jde ruku v ruce s nižší konzumací alkoholu. Podle předpovědi IWSR se mají navíc prodeje nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů zvýšit do roku 2022 o 32,1 %, tedy o třikrát více než v předchozích pěti letech.

I z tohoto důvodu vznikají nové značky, které chtějí poptávce po nealko drincích jít naproti.  Mezi ně patří i britská Seedlip, kterou před čtyřmi lety založil Ben Branson. Dnes jsou jeho produkty pod názvem Spice 94, Garden 108 a Grove 42 k dostání ve více než 7 500 podniků v 25 zemích světa. Česká republika na mapě nefiguruje.

Začátkem srpna totiž Seedlip většinově ovládla společnost Diageo, do jejíhož portfolia patří známé značky jako Johnnie Walker, Captain Morgan, Smirnoff nebo Baileys. „Seedlip je značka měnící hru v jedné z nejzajímavějších kategorií našeho oboru,“ nechal se slyšet John Kennedy, zodpovídající za Diageo v Evropě, Turecku a Indii, s tím, že věří, že v budoucnu se mohou jejich nealko destiláty stát opravdovými giganty.

Společnost Stock Plzeň-Božkov, jež značky Diageo distribuuje na českém trhu, o uvedení Seedlipu zatím neuvažuje. „Nealkoholické destiláty na trhu teprve začínají a velikost jejich potenciálu v České republice zatím není jasná,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz marketingový ředitel Tomáš Hejkal.

Kdo se však už do nealko destilátů v tuzemsku pustil, je firma Vikeza Gastro, která na český trh dodává nealkoholický gin Borrago, jenž je k dostání například v pražských barech Cash Only, Cobra, Edison, Gin & Tonic Club nebo bistru Špejle. Kromě toho k nám dováží také nealkoholický Beneventi Red Bitter, vermut Versin nebo prémiový GinSin.

Britskou značku Borrago k nám dováží firma Vikeza Gastro, zdroj: FB Borrago CZ.

Britskou značku Borrago k nám dováží firma Vikeza Gastro, zdroj: FB Borrago CZ.

Kromě malých značek se na pole „nealko drinků“ vydala i Coca-Cola, která vytvořila řadu Bar None, inspirovanou slavnými nápoji jako Sangria či Bellini. Prozatím jsou k dostání jen v americké Atlantě, ale v plánu je její postupné rozšíření na další místa. Ostatně své koktejlové nápoje připravují téměř každoročně i tuzemské Karlovarské minerální vody, které přinesly již pět koktejlových nápojů, mimo jiné Mojito, Negroni, Spritz či letošní Margaritu s příchutí manga.

Vlastní nealko drinky pod značkou Bar None vytvořila v USA i Coca-Cola, zdroj: Bar None.

Vlastní nealko drinky pod značkou Bar None vytvořila v USA i Coca-Cola, zdroj: Bar None.

Byť představují nealko destiláty stále velmi malou kategorii, mají i v České republice potenciál. Nahrává tomu úspěch nealkoholického piva, které loni zažilo velmi úspěšný rok. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven se jich uvařilo o 7,3 % více než předloni, konkrétně 620 tisíc hektolitrů. A jak ukazují čísla výzkumné agentury Nielsen, čtyři z pěti prodaných pivních mixů jsou bez alkoholu.

-stk-