Apple se pouští se svou TV do cenové bitvy s konkurencí

středa, 11. září 2019, 07:55 TV MediaGuru

Rok zdarma Apple TV+ pro ty, co si koupí iPhone, iPad nebo Mac. Jinak pět dolarů měsíčně, což je o dost méně než konkurenční Netflix nebo Disney.

The Morning Show - jeden z taháků původní tvorby Apple TV+, zdroj: Apple

The Morning Show - jeden z taháků původní tvorby Apple TV+, zdroj: Apple

Společnost Apple na úterní tiskové konferenci odhalila cenové detaily pro svou streamovací službu Apple TV+. Dostupná bude od listopadu ve více než 100 zemích. Apple TV+ odstartuje 1. listopadu 2019, tedy o pár dnů dříve než chystaná Disney+. 

Apple TV+ bude rok zdarma pro ty, co si koupí iPhone, iPad nebo Mac, čímž může Apple získat stovky milionů diváků, a dostat se tak mezi stávající zavedené hráče, Netflix, Hulu nebo HBO Now. Měsíční poplatek pro ostatní zájemce činí 5 USD (117 korun). Čeští uživatelé si budou moct službu objednat za 139 Kč měsíčně. Před tím ale mohou televizi testovat sedm dní zdarma.

Nízko posazená cena ukazuje, jak agresivně hodlá Apple se svou konkurencí bojovat. Netflix, který představuje se 151 miliony předplatitelů jedničku na poli streamovacích služeb, stojí při nejnižším tarifu 199 korun. Walt Disney, jenž plánuje spuštění své televizní služby na 12. listopadu, má cenu posazenou na 7 USD (163 korun).

Apple TV+, která chce při svém startu nabídnout osm původních formátů (mezi nimi i The Morning Show nebo sci-fi snímek See) bude na počátku dostupná hned ve stovce zemí. Podle agentury Reuters je otázkou především to, zda diváci, kteří se k Apple TV+ přihlásí, zůstanou diváky nové televize i poté, co vyprší možnost vyzkoušet si televizi zdarma.

Na původní tvorbu chce Apple věnovat v letošním roce 2 mld. USD. Suma by se ale měla podle deníku Financial Times dále vyšplhat na 6 mld. USD. Rozpočet Netflixu na původní tvorbu se pohybuje na úrovni 10 mld. USD ročně. Konkurenční Disney+ má operovat s náklady na původní tvorbu 1 mld. USD ročně. Do roku 2024 se mají zvýšit na 2 mld. USD.

Apple nemá přímo konkurovat službě Prime Video společnosti Amazon, protože tato služba je spojena s dalšími výhodami členství v Amazon Prime.

Příští jaro bude Apple čelit dalšímu významnému soupeři, a to HBO, která připravuje službu HBO Max. Za sebou má knihovnu HBO či Warner Bros. Hovoří se o ceně 16-17 USD měsíčně. 

-stk-, -mav-