Prima: Kampaně v HbbTV se zvýšily o stovky procent

středa, 30. října 2019, 07:30 TV, Reklama MediaGuru

Televizní skupina Prima zaznamenává v letošním roce nárůst zájmu zadavatelů reklamy o formát HbbTV.

Petr Hatlapatka, foto: FTV Prima

Petr Hatlapatka, foto: FTV Prima

Počet reklamních kampaní v prostředí hybridní televize HbbTV se v rámci nabídky televizní skupiny Prima zvýšil v prvním pololetí 2019 o 400 procent v meziročním srovnání. Zvyšuje se také počet klientů, kteří formát HbbTV kampaní využívají a také těch, kteří se k HbbTV reklamě vracejí. Na setkání s novináři to v minulém týdnu uvedl Petr Hatlapatka, vedoucí online prodeje společnosti Media Club.

Nárůst počtu připojených televizorů s funkční HbbTV se podle statistiky Primy meziročně zvýšil v letošním roce o 30 procent a stejným tempem (+32 %) se také zvyšuje počet zobrazení červeného tlačítka uživatelům FTV Prima (údaj za leden-září 2019, vychází z interního měření). Využívanost HbbTV portálu vzrostla podle údajů Primy za uvedené období meziročně o 20 % a počet přehraných videí se zvýšil o 14 procent. To má mít vliv i na rostoucí dobu, kterou diváci sledováním videí v HbbTV tráví, a to o 26 %.

Objem reklamních investic v HbbTV je v současnosti odhadován na vyšší desítky milionů korun ročně. Reklamní kampaně využilo letos v HbbTV Primy na pět desítek klientů. Prima eviduje nárůst zájmu především o formát switch-in (po stisknutí červeného tlačítka na ovladači se uživatel přepne do klientské aplikace). Průměrné CTR tohoto formátu dosahuje hodnoty 2 %, u kampaní cílených pouze na stanici Prima se CTR pohybuje kolem 4 %.

Klienti mají k dispozici pět šablon v nabídce aplikace HbbTV Creator, které mohou pro kampaně využívat. V aplikaci se nacházejí i statistiky, které obsahují real-time data (např. imprese, CTR, unikátní uživatelé, dokoukanost videa, podíl TV stanic). Využívat mohou také inzertních balíčků kombinujících různé HbbTV formáty nebo také širší multimediální balíčky, zahrnující další mediatypy (TV, web, sociální sítě, tisk, rádia).

Podle únorového měření Českých Radiokomunikací může FTV Prima prostřednictvím HbbTV v jeden okamžik zasáhnout až 298 tisíc diváků. Podle posledního oficiálního měření ze srpna 2018 je celkový počet diváků s HbbTV televizí přes 2,2 miliony.

-mav-