Burger King představuje rostlinný burger, přidá samoobslužné kiosky

úterý, 12. listopadu 2019, 10:45 Aktuality, Marketing MediaGuru

Od listopadu je ve všech restauracích Burger King v České republice k dostání Rebel Whopper s masem rostlinného původu.

Rebel Whopper, foto: MediaGuru.cz

Rebel Whopper, foto: MediaGuru.cz

Burger King uvádí v České republice Rebel Whopper, burger s masem čistě rostlinného původu. K dostání bude ve všech 28 restauracích řetězce. Do budoucna bude možné nechat si nahradit maso rostlinnou alternativou i v dalších produktech Burger Kingu, v plánu je i náhražka kuřecího.  

„Jde o klasickou chuť ikonického Whopperu, jen jsme hovězí maso nahradili masem rostlinného původu. Nabízíme alternativu zákazníkům, kteří dávají přednost rostlinné variantě,“ popisuje Daniel Ryška, ředitel značky Burger King pro Česko a Slovensko, s tím, že s novinkou cílí především na flexitariány. K těm se podle letošního výzkumu agentury Ipsos hlásí 4 % české populace, v Evropě je to však 13 %. 

Nový rostlinný burger nebude komunikován ani jako vegetariánská či veganská alternativa, jelikož je připravován na stejném grilu jako hovězí burgery a je podáván s majonézou. S claimem „100% Whopper, 0 % Beef“ bude prodáván za stejnou cenu jako klasický Whopper. Podpora novinky se alespoň zpočátku omezí jen na komunikaci v místě prodeje a na sociálních sítích. 

Rebel Whopper nebude komunikován ani jako vegetariánský, ani jako veganský burger, foto: MediaGuru.cz.

Rebel Whopper nebude komunikován ani jako vegetariánský, ani jako veganský burger, foto: MediaGuru.cz.

Rebel Whopper je v současnosti uváděn ve více než 2500 restaurací v 25 zemích Evropy. Navazuje na testování rostlinného burgeru v USA, kde byl již loni představen Impossible Whopper. Pro evropský trh je burger bez masa vyráběn ve spolupráci se švédskou společností The Vegetarian Butcher, jež patří do portfolia firmy Unilever. Ze 79 % ho tvoří sójový a pšeničný protein, který dochucuje cibule, směs bylinek a rostlinné oleje. Zatím se rozváží na všechny evropské trhy ze Švédska, místa výroby by se však měla v dohledné době rozšířit. O výrobě v Česku, kde rostlinné burgery vyrábí například značka Garden Gourmet od Nestlé, však Burger King neuvažuje.

V prosinci budou do vybraných restaurací Burger King zavedeny rovněž samoobslužné kiosky. Do konce roku by měly být k dispozici na sedmi pobočkách, v první polovině roku ve všech. Spolu s tím bude představena i mobilní aplikace a web, přes něž bude možné objednat si burger, buď s možností dovozu, nebo vyzvednutí na pobočce.

O rostlinné náhražky masa v poslední době roste zájem napříč trhem. Podobným směrem uvažuje i KFC, který už v americké Atlantě testuje zájem o alternativní kuřecí. V Německu zařadil do menu McDonald’s veganský burger od zmíněné značky Garden Gourmet, jež je na našem trhu dostupná například v Globusu, Bille, Tescu nebo Kauflandu. Přes Makro a online supermarkety Rohlik.cz a Košík.cz je u nás dostupná také značka Beyond Burger. Česká společnost Sinea nabízí jak své výrobky, tak dováží například zahraniční náhražky masa Jackfruit nebo Vegini. Pod privátní značkou prodává své produkty například řetězec Iceland, vlastní veganské produkty Next Level Meat uvedl v říjnu také Lidl.

-stk-