MPO: Informační kampaň k DVB-T2 zvyšuje povědomí

úterý, 19. listopadu 2019, 17:15 Aktuality, TV, Výzkum MediaGuru

Zatímco dříve o změně vědělo 83 % respondentů, ve druhé polovině října a začátkem listopadu znalost deklarovalo 92 % dotázaných.

Zdroj: CRA

Zdroj: CRA

Informační kampaň k přechodu na vyšší vysílací standard DVB-T2 se odráží ve zvýšené informovanosti české populace o této technologické změně. Uvedlo to v úterý Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na základě nejčerstvějšího výzkumu, který si nechalo zpracovat. Uskutečnil se od 22. října do 1. listopadu 2019 a zúčastnilo se ho 2038 respondentů. Podle šetření se povědomí o změně zvýšilo, stejně jako znalost přínosů DVB-T2 či srozumitelnost a dostupnost informací.  

Zatímco dříve o změně vědělo 83 % respondentů, ve druhé polovině října a začátkem listopadu znalost deklarovalo 92 % dotázaných. Informace o změně lidé nejčastěji čerpali z rozhlasu, televize či tisku. „Je tedy zřejmé, že informační kampaň, která se průběžně realizuje, přináší kýžené výsledky,“ uvedl ministr Karel Havlíček.

Potřebná technická vybavenost (televize, set top box) podle výzkumu vzrostla ze 44 % na 56 % relevantních domácností. „Na druhé straně zejména v Praze a ve Středočeském kraji je změna už doslova za dveřmi a ti, co se na ni ještě nepřipravili, měli by tak učinit co nejdříve,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

„Přínos DVB-T2 lidé zpravidla vidí v HD kvalitě vysílání, stabilnějším pokrytí televizním signálem po celém území České republiky a v širším výběru stanic,“ uvedl k očekávání diváků ministr Karel Havlíček.

Informace o vypínání pozemního vysílání zajímá především muže, 17 % žen pak nezajímá vůbec. Zájem o informace o DVB-T2 obecně stoupá s věkem. Pro starší skupiny obyvatel je výrazně důležitá informace o datech vypnutí DVB-T2. Z hlediska vzdělání se nejvíce zajímá skupina se středním vzděláním. Informovanost se zvýšila ve všech sociodemografických skupinách, zejména pak u respondentů z Prahy a Středočeského kraje.

Celou prezentaci s výzkumem Nielsen Admosphere si můžete přečíst v dokumentu níže.

-mav-