Odložená televizní sledovanost se loni opět zvýšila

pondělí, 27. ledna 2020, 10:30 TV MediaGuru

Podíl odložené TV sledovanosti překročil loni v Česku šest procent a oproti předchozímu roku se zvýšil. Dominantním způsobem ale zůstává živá TV sledovanost.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Odložená televizní sledovanost, tedy sledovanost pořadů do sedmi dnů od jejich živého televizního vysílání, přesáhla v loňském roce hranici 6 procent a ve srovnání s předešlým rokem 2018 se zvýšila o více než 50 procent. Vyplývá to z dat sledovanosti, která dodává společnost Nielsen Admosphere profesní asociaci ATO.

Televizní odložená sledovanost souvisí s nástupem technologických možností sledování televizních pořadů v čase, který si vybírá televizní divák. Zpětné sledování televizních pořadů (tzv. timeshift) je umožněn díky internetovým televizím nebo videoarchivům, které televizní provozovatelé nabízení.

V roce 2019 představovala průměrná doba odložení televizní sledovanosti více než 14 minut denně. To znamená cca více než 6,5% podíl na celkovém odsledovaném čase televizních pořadů v divácké skupině starší 15 let.

Průměrná doba denní TV odložené sledovanosti (min), 2017-2019

ATO-Nielsen Admosphere, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Nejvyšší podíl odložené televizní sledovanosti na celkovém čase, kteří diváci televizi věnují, vykazují mladší divácké skupiny. V divácké skupině 15-34 představuje podíl odložené televizní sledovanosti téměř 11 procent.

Průměrný čas živé televizní sledovanosti (tedy TV sledovanosti v čase vysílání daného televizního pořadu) představoval v roce 2019 v průměru 3 hodiny a 28 minut. Je tedy stále dominantním způsobem sledovanosti televizních pořadů (tvoří více než 93 % veškeré TV sledovanosti).

Souhrnná živá a odložená sledovanost se v roce 2019 v průměru loni vyšplhala na 3 hodiny a 43 minut (je to srovnatelná hodnota jako v letech 2017 a 2018, kdy průměrný denní TV čas představoval 3:46 hodin).

-mav-