Nouzový stav tématem deníků, ČT spustí vysílání pro školy

pátek, 13. března 2020, 07:40 Tisk, TV, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Hlavním tématem pátečního vydání deníků je vyhlášení nouzového stavu na území České republiky.

Titulní strany českých deníků v pátek 13. března 2020

Titulní strany českých deníků v pátek 13. března 2020

Vyhlášení nouzového stavu, který ve čtvrtek vyhlásila česká vláda, je hlavním tématem titulních stran pátečního vydání tuzemských deníků. Věnují se mu všechny tuzemské celostátní deníky. Nejčastěji se objevují titulky Česko v nouzi, Nouzový stav nebo Stav nouze, často doprovázené i vykřičníkem.

Vyhlášení nouzového stavu dopadá i na obsah některých médií. Například televizní sportovní kanály musí měnit program kvůli tomu, že se ruší nebo pozastavuje řada vrcholových sportovních akcí včetně tuzemské hokejové extraligy a fotbalové Foruna:Ligy. Nejistý je také další průběh Ligy mistrů a rovněž dvou významných sportovních událostí – fotbalového Eura a hokejového mistrovství světa. ČT sport i O2 TV Sportavizovaly, že výpadek přímých přenosů nahradí pořady z archivu.

Česká televize zareagovala na mimořádnou situaci a nabídla premiéru Babišovi možnost vysílání pro školy. Ty jsou od středy 11. března zavřené. Předseda vlády na twitteru návrh ocenil a jeho řešením pověřil ministra školství. Robert Plaga už informoval, že ČT do týdne spustí vzdělávací web s obsahem až 3000 videí. Pro přípravu výukových pořadů bylo během čtvrtka angažováno deset učitelů. „Pokud ČT s nimi pořady připraví, natočí, sestříhá a v rámci veřejné služby odvysílá, tak to bude skvělé," dodal.

Ministerstvo zdravotnictví také o půlnoci spustilo ve spolupráci s Česko Digital oficiální informační web, kde by měly být zveřejňovány všechny podstatné informace o nové epidemii včetně doporučení a praktických informací.

Dál pokračuje zájem veřejnosti o informace, které o vývoji koronaviru poskytují média. Podíl zpravodajského kanálu ČT24 se ve čtvrtek vyšplhal až na 14,5 % (celý den, 15+), což je téměř čtyřnásobek běžného podílu. Televizní noviny (Nova) sledovalo v průměru 1,66 mil. diváků a Události (ČT1, ČT24) v souhrnu 1,34 mil. diváků starších 15 let. 

-mav-