Kategorie vegetariánských chlazených produktů se v retailu objevují stále častěji. Jedním z hlavních hráčů je u nás od jara roku 2019 také Nestlé se svou řadou Garden Gourmet. O jejím vstupu na trh hovořila Zuzana Magálová, Brand Manager Garden Gourmet na konferenci Rostlinně.
„Nestlé má výhody stabilní firmy, na druhou stranu lidé nevěří, že tak velký byznys dokáže vyprodukovat skutečně kvalitní vegetariánské produkty,“ říká Zuzana Magálová. Před vstupem na trh si proto nechávali dělat průzkum, ve kterém se ukázalo, že více než 25 % populace je mentálně nachystaných tento druh stravy vyzkoušet. Z průzkumu také vyplynulo, že lidé jsou ochotní zkoušet rostlinné produkty, žít zdravě a něco udělat pro planetu, ale zároveň se nechtějí vzdát zážitku s masem a důležitou roli pro ně hraje také chuť.
Aby se Garden Gourmet uchytila na trhu, potřebovala si získat důvěru spotřebitelů hned napoprvé. Základem proto musela být dobrá chuť. „U českých spotřebitelů máte v tomto případě jednu šanci, buď jim to chutná, nebo ne. Náš cíl je, aby rostlinná strava byla běžnou částí jídelníčku a aby se flexitariánství pro ně stalo přirozené,“ dodává Magálová.
Trh s vegetariánskými produkty je hodně fragmentovaný, je tu hodně malých hráčů. Nestlé patří k největším a také nejvíce v tomto směru komunikuje. Naposled letos v září se v kampani spojili se zpěvákem Benem Cristovaem. Při vstupu s Garden Gourmet na trh využili mix různých médií, nicméně hlavní roli sehrála televize. „I když naše cílová skupina je hlavně online, televize je stále velmi efektivní nástroj a rozhodně ji při uvedení na trh nelze vynechat,“ vysvětluje Zuzana Magálová. Kromě toho samozřejmě využili PR, různé eventy, ochutnávky a online, nevyužívali billboardy.
Na začátku se také potýkali s nedůvěrou ze strany nákupčích v řetězcích, protože výrobky měly krátkou dobu expirace. Postupně se Nestlé podařilo je přesvědčit, že čím širší je nabídka v tomto segmentu, tím lepší jsou prodeje. „Momentálně máme pokrytí na téměř celém trhu, dostali jsme se i do Aholdu a Lidlu,“ popisuje pokrytí trhu Zuzana Magálová. Od konce září je nově řada k dostání v Albertu a od přelomu října a listopadu bude i v Lidlu.
Během devíti měsíců se podle Magálové dostali z nuly na podíl na trhu 10 %. Nyní má Nestlé v nabídce celkem devět produktů, většinu z nich je možné koupit ve velkých řetězcích jako je Globus, Tesco, Makro, Kaufland, Billa a dalších a zároveň i online na Rohlik.cz nebo Košík.cz.
Největší potenciál mají podle Magálové burgery, které tvoří 40 % prodejů celé řady, mleté a klobásky zatím zaostávají. Od října pak Nestlé dává na trh vylepšenou variantu Sensational burgeru 2.0., přičemž burger je jakýmsi zlomovým produktem, přes který zákazníci do této kategorie vstupují.
Důraz kladou v Nestlé také na udržitelnost balení produktů, momentálně je každá složka balení recyklovatelná a cílem je, aby balení bylo úplně z papíru. Během prvního kvartálu roku 2021 pak chtějí přijít s inovacemi a novinkami, například také s mraženými produkty a využít hrachový protein.
-zue-