SEAT věří značce Cupra, její podíl chce zdvojnásobit

pondělí, 22. března 2021, 15:50 Aktuality, Marketing MediaGuru

SEAT stále více důvěřuje své značce Cupra, kterou na trh uvedla před třemi lety. Chce, aby tvořila 10% podíl na objemu prodeje.

Zdroj: SEAT

Zdroj: SEAT

Španělská automobilka SEAT, jež je součástí koncernu Volkswagen, do budoucna plánuje klást ještě větší důraz na svou značku Cupra, kterou na trh uvedla před třemi lety. 

Zatímco SEAT cílí na mladší spotřebitele, profiluje se jako cool značka, která je vstupní branou do koncernu, Cupra má být nekonvenční vyzyvatelskou značkou z Barcelony, jež se zaměřuje na design a výkon. Podle prezidenta SEATu Wayna Griffithse si značky navzájem nekonkurují, protože každá z nich oslovují jinou cílovou skupinu. 

Cupra by měla v letošním roce výrazně pomoci k finančním výsledkům automobilky. Cílem je, aby své  tržby, které loni dosáhly kolem 900 milionů eur, více než zdvojnásobila. Její 5% podíl na celkovém objemu prodeje společnosti by se měl zvýšit na 10 %. 

Pro posílení Cupry plánuje v příštím roce automobilka vstup na australský trh, čímž chce podpořit globalizaci společnosti. Na konci letošního roku uvede první elektromobil Cupra Born, v roce 2024 další pod názvem Cupra Tavascan.

Loni prodala Cupra 27 400 vozů, což znamenalo 11% meziroční růst oproti roku 2019. Od svého založení v roce 2018 prodala již více než než 70 tisíc vozů, a překonala tak původní očekávání. V pandemii byl přínos značky pro SEAT klíčový. 

Celkově se však pandemie podepsala na automobilce negativně. Dosáhla provozního hospodářského výsledku –418 mil. euro a zisku po zdanění –194 mil. euro. Prodala 427 tisíc vozů, tedy o 25,6 % méně než v předchozím roce. Příjmy klesly na 8,784 miliardy eur, což představuje meziroční snížení o 21 %. Už letos se chce ale SEAT vrátit k ziskovosti. „Tvrdě pracujeme na tom, abychom se co nejdříve dostali zpět do černých čísel,“ uvedl Wayne Griffiths. 

Do budoucna se SEAT chce soustředit na elektromobily a také vést vývoj celého projektu v rámci koncernu Volkswagen. V roce 2025 uvede na trh  městský elektromobil. Ve Španělsku by jich chtěla automobilka vyrábět ve svém závodě v Martorelly více než 500 tisíc ročně. 

-stk-