Poslanci se přeli o nových členech Rady ČT, schůzi přerušili

středa, 26. května 2021, 20:15 TV, Aktuality , Aktualizováno MediaGuru

Poslanecká sněmovna se ve středu večer věnovala volbě nových členů Rady České televize. Opoziční strany a ČSSD pak požádaly o dlouhé přestávky na jednání klubu, k volbě tedy nakonec nedošlo a schůze byla přerušena do pátku.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Poslanecká sněmovna se ve středu večer opět věnovala volbě nových členů Rady České televize. Měla vybrat čtyři místo těch, kterým koncem května vyprší mandát. Debatu provázely spory, mimo jiné o způsobu volby. Poslanci se nemohli shodnout, zda budou volit nové radní jako dosud tajně, nebo veřejně. Veřejnou volbu chtěli například sociální demokraté, odmítali ji třeba komunisté. Místy se debata stočila k osobním výpadům. 

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek ve svém projevu mluvil o tom, proč podle něj nynější členka Rady ČT Hana Lipovská porušuje zákon a Sněmovna by ji měla z funkce odvolat. Poslanec ANO Aleš Juchelka mu v reakci na to vzkázal, že mu Bartoškův projev připomínal projevy státníků před rokem 1989. Bartošek podle něj svým projevem klesl na politické dno, nazval ho demagogem, manipulátorem a lhářem. Pirát Mikuláš Ferjenčík nejprve obvinil poslance ANO, že chtějí ovládnout Českou televizi a snaží se to udělat tak, aby o tom nemohly napsat noviny, proto tento bod chtějí projednávat do noci.

Jan Čižinský z lidoveckého klubu mluvil o hlasovací koalici vládního hnutí ANO a opozičních SPD a KSČM. „Zastal bych se obstrukce. Je to volání menšiny, aby došlo k nějaké dohodě," řekl.

„Jsou tady lidé, kteří chtějí zaříznout generálního ředitele a přivést ČT na úroveň Polska a Maďarska a pak jsou tady lidé, kteří tomu chtějí zabránit," zhodnotil situaci Roman Onderka (ČSSD). Poslanec Jiří Bláha (ANO) vyzdvihoval přednost tajné volby a na důkaz toho, že tajná volba není aktem, kterým se má schovat, jak který poslanec hlasuje, odkryl tři jména radních, pro která zvedne ruku (Jaroslav Kravka, Radek Žádník,  Pavel Černý).  

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že volební většina chce vyhrát deset k nule. „Proč chcete všechno?" tázal se. Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka je třeba zabránit „orbanizaci" České televize.

O nerespektování demokracie naopak mluvil Patrik Nacher z ANO. Jeho kolega z hnutí Milan Feranec zase označil za vrchol politizace volání po odkladu volby televizních radních na dobu po říjnových sněmovních volbách.

Z vyjádření některých řečníků vyplynulo, že debata by mohla skončit po 20:00, kdy si opoziční kluby začnou brát dlouhé přestávky na porady. To se později také potvrdilo. Poslanecké kluby Pirátů, ČSSD, TOP 09, STAN a KDU-ČSL požádaly každá o dvouhodinovou přestávku na jednání klubu, následně ODS požádala o přestávku v délce 1:22 hodiny. Vzhledem k mimořádným bodům ve čtvrtek, bude tato schůze pokračovat až v pátek 28. května od 9:00. K volbě nových členů Rady ČT se tak poslanci vrátí nejdříve v pátek.

-čtk-, -mav-

Aktualizováno ve 20:50 o výsledek jednání Poslanecké sněmovny, titulek i text zprávy jsme upravili.