Agentura ČTK koupila skupinu Profimedia.CZ

čtvrtek, 1. července 2021, 15:00 Aktuality, Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

ČTK chce nákupem fotobanky Profimedia nabídnout trhu kompletní službu v oboru poskytování fotografií a dalších vizuálních materiálů.

Jiří Majstr a Igor Rataj, zdroj: ČTK

Jiří Majstr a Igor Rataj, zdroj: ČTK

Česká tisková kancelář (ČTK) podepsala ve čtvrtek 1. července smlouvu o akvizici skupiny Profimedia.CZ. ČTK chce nákupem fotobanky Profimedia nabídnout trhu kompletní službu v oboru poskytování fotografií a dalších vizuálních materiálů.

„ČTK má největší národní fotobanku a bohatý historický fotoarchiv, k němuž každým okamžikem přibývají snímky ze současnosti. Spojením s největším poskytovatelem obrazového materiálu ze zahraničí, který zastupuje řadu špičkových světových fotobank, nabídneme klientům nové služby,“ uvedl generální ředitel ČTK Jiří Majstr

Klienti ČTK získají při zachování stávajících služeb přístup k širší fotografické nabídce. Národní zpravodajská agentura spojením se společností Profimedia.CZ dosáhne na další zahraniční trhy s fotografiemi. Skupina totiž aktivně působí v několika zemích především východní Evropy. Klienti obou společností budou navíc výhledově moci pracovat v jednom uživatelském rozhraní.

„Klienti společnosti Profimedia získají při zachování stávajících služeb nejen přístup k novému unikátnímu obsahu, ale také díky profesionálnímu a technickému zázemí ČTK přesnější a širší cílení v rámci jednotlivých témat, větší tematický záběr, nabídky výběrů fotografií k četným novým událostem do budoucna a podporu národní tiskové agentury,“ uvedl dosavadní majitel Profimedia Igor Rattaj.

ČTK hodlá využít i moderní technologickou platformu pro prodej fotografií, která byla vyvinuta interně v Profimedii a už nyní slouží několika fotobankám ve světě. Rozšířením nabídky vizuálního obsahu cílí ČTK především na nemediální trh, na němž cítí příležitost k rostoucímu uplatnění agenturních služeb. Vedení ČTK od spolupráce obou významných hráčů v oblasti vizuálních zdrojů očekává také posílení ekonomických přínosů pro provoz agentury.

I po převzetí pod křídla ČTK zůstane značka Profimedia zachována. Také společnost Profimedia.CZ zůstane, bude fungovat jako dceřiná firma ČTK a ponechá si formu akciové společnosti. Cena transakce nebude zveřejněna.

ČTK jedná o akvizici skupiny Profimedia.CZ

čtvrtek 17. prosince 2020

ČTK je veřejnoprávní médium, svůj provoz ale zajišťuje vlastní obchodní činností a nepobírá dotace z veřejných zdrojů. Multimediální servis ČTK nabízí denně 450 až 600 zpráv, zhruba 300 vlastních zpravodajských i ilustračních fotografií a další fotografie od partnerů z celého světa, které zastupuje, mezi něž patří například americká AP, německá DPA a další světoví tvůrci, ale i jednotliví fotografové. Ve zdigitalizované části fotoarchivu ČTK je nyní přes milion fotografií a tento počet se průběžně zvyšuje. ČTK má zhruba 250 zaměstnanců a roční obrat více než 250 milionů korun.

Skupina Profimedia.CZ nabízí snímky z celého světa ze všech oblastí: ilustrační fotografie, zpravodajství, celebrity, móda, jídlo, zahrada, portréty, historické. Součástí obchodu je mateřská Profimedia se sídlem v ČR i dceřiné firmy v Maďarsku, Chorvatsku a Rumunsku. Skupina má 26 zaměstnanců a v posledních letech roční obrat téměř 130 milionů korun.

-mav-